Руси саде јабуке, ми крчимо воћњаке

0

Јабуке (Фото: пиxабаy.цом)

У протеклих годину дана само у насељу Таванкут поред Суботице, које важи за баштованско и воћарско село, искрчено је 10 одсто воћњака. Нестало је око 40 хектара стабала, претежно јабуке са песка, за коју стручњаци тврде да је без премца по квалитету.

„Део ових воћњака морао је да буде искрчен јер су били стари, нису више давали задовољавајући род. Проблем је што ти воћњаци нису обновљени млађим стаблима јер воћари више не виде интерес у гајењу јабуке – каже за „Политику” Маријан Давчик, директор хладњаче „Воћко”.

Јабука је годинама једна од економских узданица овог краја, а постала је и прворазредни извозни артикал када је прокрчила пут до Русије. Међутим, то велико тржиште постало је и захтевно, готово исто колико и компаније које се баве извозом. На рафове руских продавница може да се пласира само јабука прве класе, која извозницима покрива трошкове складиштења и транспорта и доноси профит. С друге стране, Русија настоји да смањи зависност од увоза и зато су тамо подигнуте велике плантаже јабука. Све то се преломило преко леђа воћара на северу Бачке.




– Данас само врхунски воћњак, где се улаже у саднице, сталну прихрану, прскање и заштиту од града, доноси зараду – каже Давчик, додајући да таква улагања углавном себи могу да приуште само власници великих поседа и газдинстава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Смањују се површине под воћњацима, али можда је боље и да их имамо мање, а да су квалитетни – каже директор „Воћка”.

Управо је у току берба јабука сорте златни и црвени делишес, док је сорта гала већ ускладиштена. За сада купаца нема.

Прочитајте још:  Столтенберг: Србија је дугогодишњи близак партнер НАТО

– Крајем јула и почетком августа била је велика тражња, али су после тога у Русији сазреле и њихове јабуке – каже Давчик.

Подаци Регионалне привредне коморе у Суботици потврђују да је за првих седам месеци ове године из тог региона извезено 8,5 хиљада тона јабуке, што је донело зараду од 4,9 милиона долара.




– У односу на исти период лане извезено је готово за трећину више јабуке – каже за „Политику” Дамир Војнић Тунић, координатор сектора пољопривреде у РПК Суботице.

Он додаје да је 2019. извезено 12,7 хиљада тона рајског воћа, а да је прилив био 8,2 милиона долара. Међутим, прошла година је била прилично лоша што се извоза јабуке тиче: на страна тржишта, пре свега у Русију, отишло је за трећину мање воћа него 2018. Процењује се да је на то утицало не само што су Руси подигли критеријум за квалитет, односно изглед воћа, већ и што је Србија донела уредбу којом су пооштрени критеријуми за извознике.

Саговорници „Политике” кажу да је неспорно да постоји тренд смањења извоза јабука, као и површина под воћњацима. – Због тога смо у комори почетком фебруара иницирали консултације и разговоре. Предложили смо промена сортимента, односно садњу двогодишњих садница које скраћују време чекања до рода, као и да се предвиде олакшице за воћаре који осавремењују своје засаде – каже Војнић Тунић.

Тренутна откупна цена јабуке је од 20 до 45 динара док се за ону намењену извозу плаћа од 35 до 65 евроценти по килограму. Маријан Давчик каже да тек ова „извозна цена” покрива улагања, али да воћари сада радије складиште квалитетну јабуку и чекају вишу цену.

Прочитајте још:  Kолувија покренуо петицију за „рехабилитацију конопље“: Потпис дало преко шест хиљада грађана



Александра Исаков / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *