СЛАВИМО СВЕТОГ ЈОАKИМА И АНУ, ДАНАС ПОKЛОНИТЕ НЕШТО ОД СРЦА: Ове обичаје треба посебно испоштовати

0
Foto: Printscreen/YouTube

Српска православна црква и њени верници данас славе родитеље Богородице, свете праведнике Јоакима и Ану.

Сведочанства о њима црпимо из апокрифног списа из 2. века познатог као Јаковљево протојеванђеље, најпопуларнијег апокрифа у раној Цркви.

Према предању, свети Јоаким је био потомак цара Давида, а Ана првосвештеника Арона. Била најмлађа ћерка и, када је одрасла, удала се за Јоакима у Назарету. Живели су побожно и често су одлазили у јерусалимски храм на молитву.

Сву зараду делили су на три дела, један који су задржавали за себе, један који су давали сиромасима и један који су одвајали за храм
У браку су били педесет година.

По тадашњем схватању и веровању, они који нису имали децу били су велики грешници, па им је Бог због тога ускратио децу.

Тако и други који су имали децу, сматрали су Јоакима и Ану недостојнима. Ипак, они нису губили наду и веру у Бога. Даноноћно су се молили да их Бог обрадује и да на њима учини чудо као некада на Авраму и Сари, Захарију и Јелисавети и да им подари једно дете за утеху у старости. После одређеног времена, Ана је родила кћерку и дала јој име Марија.

Њихова кћер је касније родила Христа, те су на тај начин они постали богооци, тј. богопрародитељи.

Јоаким је живео 80, а Ана 79 година.
Према календару Српске православне цркве, Свети праведници Јоаким и Ана се славе 22. септембра.

Обичаји везани за овај дан

Предања кажу да на овај дан треба даривати сиромахе. Али треба бити обазрив и недозволити гордости да продре у срце приликом даривања. У мислима треба да буде како су сиромаси једнаки свима осталима, а прилог дајемо Христу.

Исто тако се верује да вољеним особама данас треба подарити поклон замотан у црвени папир.

Такође, овај дан је одређен за породицу и породичне вредности те, ко је у прилици, треба да га проведе са својим ближњима.Kурир.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.