Некада чувена по правовјерју и светосавском духу,данас по одпадништву највећег степена,епархија Захумско херцеговачка и приморска СПЦ не престаје да тоне у јерес екуменизма и унију са латинском јереси.

Скандали које епископи и свештенство ове епархије чине су у многоме превазишли и њихову браћу катулике.Када кажем епископи епархије то може звучати апсурдно и чудно,али истина је да ова епархија има три епархијска епископа ,умировљеног али никад смиреног Атанасија Јефтића,епископа Григорија главу епархије ,и Димитрија Рађеновића вршиоца дужности епископа ЗХиП. И поред три епископа духовно стање је као да нема ни једног.

Традиција одпадништва утемељена Атанасијем Јефтићем се непрекидно наставља тако да у задњих неколико година ова епархија у својој историји има широк спектар антицрквених екцеса од исповиједања јереси Филиокве,служења помена званичницима НДХ -усташама у Дубровнику,увођења жена у олтаре,заједничких молитви са катулицима,па све до заједничкиг причешћивања.

На Бадњи дан 2018 године у Саборном православном храму у Дубровнику свештеник СПЦ Стеван Ковачевић причестио је дон Хрвоја Катушића викара дубровачког бискупа Узинића.Исти свештеник је служио помен званичницима НДХ испред споменика са грбом НДХ. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Св Јустин Поповић о причешћу каже следеће: “Тајна Евхаристије назива се Причешћем μεταληψις, јер се њоме причешћујемо Божанства Исусова. А назива се заједничарењем – κοινωνια -, и уистини она то јесте, јер преко ње ми ступамо у заједницу с Христом, и узимамо удела и у Његовом телу и у Божанству; с друге стране, преко ње ми ступамо у заједницу један са другим и сједињујемо се. И пошто се сви причешћујемо од једнога хлеба, то постајемо једно тело Христово и једна крв, и чланови један другоме, јер смо сутелесници Христови – συσωμα Χριστου. Стога се свом снагом чувајмо да не примамо причешће од јеретика – αερετικων, нити да им дајемо. Јер Господ каже: Не дајте светиње псима, нити мећите бисера свога пред свиње (Мт. 7, 6), да не постанете учесници њиховог зловерја – κακοδοξιας (= злоучења) и осуде. Јер ако заиста бива сједињење са Христом и једног са другим, онда се заиста добровољно сједињујемо и са свима онима који се заједно са нама причешћују.“

Прочитајте још:  Отац Симеон Рукумијски: Цркву треба посматрати кроз Светитеље, а не кроз грешне попове и калуђере...

Причешћивање дон Хрвоја Катушића у Саборном храму СПЦ у Дубровнику

Дакле као што из његових ријечи видимо поступак свештеника Ковачевића је проблем цијеле Цркве ,а не његов лично и не проблем поменуте епархије.Проблем је у толико већи јер реакција сабора и синода изостаје.Па се поставља питање да ли је то уопште Црква када се то неопажено и редовно провлачи и догађа? 

Која је то „Црква“ када су чланови један другоме сједињени у једно тијело и дон Катушић,лажисвештеник Ковачевић и лажипатријарх Иринеј? Да ли чинимо гријех одлазећи на литургије и причешће код истих ? Јасно је да ту Цркве православне нема нити је под тим околностима може бити,а причешћујући се код свештеника који су у „једној чаши и духу „ са Катушићем и Ковачевићем јасно је да чинимо гријех.

Канони Цркве који су врховни ауторитет у Цркви Христоој јасно и децидно забрањују ово што јерархија СПЦ ради,а такође нама као истинској дјеци Цркве православне забрањује да са таквима општимо. Забрањује да имамо удјела у њиховом злу у које лукаво увлаче неуки народ.

Ђ.К.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *