Легенда о плавом лептиру: Ово је све што морате да знате о животу!

Foto: Shutterstock

Постоји једна источњачка легенда о човеку који је изгубио жену, али су му остале две мале кћерке. Девојчице су биле веома радознале, интелигентне и увек жељне знања. Стално су изненађивале оца разним питањима. Понекад је са њима делио своју мудрост, али често му је било веома тешко да нађе прави одговор на њихова питања.

Видећи немир код девојака, отац је одлучио да их пошаље код мудраца који је живео на врху брда. Мудрац је без оклевања одговарао на скоро сва питања сестара. Kако би виделе да ли је она заиста мудар толико колико се представља, деца су одлучила да му поставе замку.

Једне ноћи девојке су смислиле подмукли план: да поставе мудрацу питање на које он неће имати одговор:

„Kако можемо да надмудримо мураца? Шта да га питамо, а да он на то питање нема одговор?“ питала је млађа сестра старију.
„Сачекај овде, сада ћу ти показати,“ рекла је старија сестра. Отишла је у шуму и вратила се сат времена касније држећи у рукама торбицу у којој је нешто крила.

„Шта је унутра?“

Старија девојчица завуче руку у торбицу и извуче прелепог плавог лептира.

„Kако је леп! Шта ћемо са њим да радимо?“

„Он ће нам помоћи да извршимо свој план. Доћи ћемо до мудраца, а ја ћу крити лептира у руци. Питаћу га да ли је овај лептир још увек жив. Ако одговори да је жив, стиснућу песницу и убићу га. Ако каже да је мртав, пустићу га. Дакле, његова одговор ће у сваком случају бити погрешан.“

Девојке потражише мудраца.
„Мудри старче, можеш ли нам рећи да ли је овај лептир, у мојој руци, још увек жив?“

Старац се осмехну и рече: „Зависи од тебе. Његова судбина је у твојим рукама.“

*****

Наша садашњост и будућност зависе само од нас. Kада нешто пође по злу у нашим животима, не бисмо требали кривити друге људе.

Плави лептир је наш живот. И сами одлучујемо шта ће са њим бити.(Стил.курир.рс)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.