ШОКАНТАН ОБРТ КОЈИ НИКО НИЈЕ ПРЕДВИДЕО: Лукашенко ипак одлази! Кремљ се одлучио за наследника

1

Лукашенко (Фото: РИА)

Русија се одлучила за наследника Александра Лукашенка. Годину дана касније, Белорусија ће добити новог председника, али до тада ће Белорусија изгубити већину свог суверенитета, каже политиколог Валериј Соловеј.

Протести у Белорусији достигли су тачку из које нема излаза: опозицији недостаје храбрости да свргне Александра Лукашенка, наводи стручњак. У таквој ситуацији, став Кремља је пресудан, уверен је Соловеј.




Кремљ се одлучио за стабилизацију ситуације у републици. Лукашенко ће остати на власти годину дана, након чега ће се у Белорусији одржати нови председнички избори.

До тог тренутка, актуелни белоруски лидер мораће да потпише документе о интеграцији са Русијом. После тога, република ће изгубити већи део свог суверенитета и заправо претворити у западну провинцију Русије, упозорио је стручњак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кремљ, бившег шефа Белгазпром банке Виктора Бабарика види као новог председника Белорусије. Политичар је требало да се кандидује за председника, али је оптужен за финансијску превару и послат је у истражни затвор, где је остао до данас.




Тако ће Москва решити два главна проблема одједном: Белоруси ће добити новог председника, а Русија ће преузети контролу над републиком, сматра Соловеј: „Лукашенко се сели у Москву. Постаје секретар Државног савета“.

Ако се Лукашенко буде опирао, упашће у невоље, упозорио је политиколог и додао да белоруски лидер прецењује своју способност за политички опстанак.

У интервјуу датом руским новинарима, у уторак, 8. септембра, белоруски лидер није искључио ванредне председничке изборе. То се може догодити након измена Устава, рекао је шеф државе.

У Белорусији се од 9. августа одржавају протести против поновног избора Александра Лукашенка. Запад није признао резултате председничких избора. Москва је упозорила против мешања у републичке послове.

Прочитајте још:  Путин је наложио Роскосмосу да организује лет у свемир представника Белорусије



Вебтрибуне

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ШОКАНТАН ОБРТ КОЈИ НИКО НИЈЕ ПРЕДВИДЕО: Лукашенко ипак одлази! Кремљ се одлучио за наследника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *