Влада Абу Дабија постала сувласник ПKБ-а и земље око Београда

Влада Абу Дабија постала је сувласник београдског произвођача млека Пољопривредног комбината Београд (ПKБ), највећег пољопривредног друштва у Србији, следи из текста Војвођанског истраживачког-аналитичког центра (ВОЦЕ).

Наиме, компанија Граинвета Лимитед у власништву Абу Дхаби Девелопмент Холдинг Цомпанy (100 одсто у власништву Владе Абу Дабија) постала је сувласник у Ал Дахри, компанији која је 2018. купила имовину ПKБ корпорације за 121 милион евра. Други сувласник је компанија Баyнунах Агрицултуре ЛЛЦ.

Тиме је Влада ове арапске државе постала сувласник 17.000 хектара пољопривредног земљишта надомак Београда, као и сточног фонда чија се вредност у тренутку продаје у октобру 2018. процењивала на 17 милиона евра.

Посредно, арапска држава постаје и учесник на тржишту млека у Београду будући да учешће ПKБ у снабдевању српске престонице више од 50 одсто.

Подсећамо, пре тачно две године Ал Дахра је купила 16.785 хектара земљишта ПKБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, објекти, опрема, резервни делови, као и имовина зависних друштава – Еколаба, Института ПKБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПKБ за око 105 милиона евра.

Инсајдер је писао да је имовина ПKБ продата испод сваке вредности јер је Ал Дахра за хектар плаћала 4.700 евра.

Да је то далеко испод реалне цене показује и пример ПKБ-ове парцеле која није продата у поступку приватизације, а касније је оглашена на продају по осам пута већој цени, за 38.700 евра по хектару.

ВОИЦЕ подсећа да се Ал Дахра у Србији помиње још од 2013, када је у Абу Дабију тадашњи потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата Абдулахом бин Заједом Ал Нахјаном потписао међудржавни споразум о сарадњи.

Ал Дахра је по уговору са Владом Србије требало да преузме тадашња предузећа у реструктурирању – Бачку из Сивца, Јадран из Нове Гајдобре, Млади Борац из Сонте и Агробачку из Бача. Није познато зашто тај споразум није поштован и како је Ал Дахра испала из игре када је о овим фирмама реч, наводи портал.

Додаје се да је годину дана након првог појављивања у аранжману Вучића и бин Заједа постала је већински власник фирме Руднап аграр Војина Лазаревића, а 2015. и стопостотни власник. Руднап је тада имао воћњак јабука на 130 хектара надомак Ирига.

Након три године, у октобру Ал Дахра купује Пољопривредни комбинат Београд (ПKБ) по почетној цени од 104,5 милиона евра, што представља 50 одсто процењене вредности имовине ПKБ-а.

Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.