Фејсбук: Напуштамо европско тржиште ако нам забраните да шаљемо податаке за САД

Фејсбук (Фото: Пиксибај)

Технолошки гигант Фејсбук упозорио је да ће напустити европско тржиште, ако ирски повереник за заштиту података спроведе забрану размене података са САД-ом, пише британски Гардијан.

Могућност доношења ове одлуке долази након што је у јулу Европски суд правде утврдио да нема довољне заштите од приступа америчких обавештајних агенција подацима на Фејсбуку.

У судском спису у Даблину, главни сарадник Фејсбука написао је да би спровођење забране компанију онеспособило за рад.„У случају да Фејсбук подлеже потпуној обустави преноса података корисника у САД, није јасно како би у тим околностима могао да настави да пружа услуге Инстаграма у ЕУ“, саопштила је представница Фејсбука Ивон Kанан.

Фејсбук истиче да могућност одлажења из Европе није претња, већ само обичан одраз стварности.

Правни документи поднети ирском вишем суду представљају једноставну реалност да се Фејсбук и многа друга предузец́а, организације и услуге ослањају на пренос података између ЕУ и САД како би пружали своје услуге, закључује Kанан.

Недостатак сигурног и легалног међународног преноса података штетиће економији и кочити раст предузећа заснованог на подацима у ЕУ, пише у саопштењу.Гардијан

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.