ШВАЈЦАРСКА ИЗЛАЗИ ИЗ СПОРАЗУМА СА ЕУ: Ситуација као код Брегзита

1

Луцерн (Фото: Pixabay)

Грађани Швајцарске излазе данас на референдум на којем ће се, између осталог, изјаснити да ли су за напуштање Споразума о слободи кретања људи са Европском унијом.

Присталице укидања споразума тврде да ће то омогућити Швајцарској да контролише своје границе и изабере имигранте које жели да прими, док противници упозоравају да ће тако здрава економија упасти у рецесију, а стотине хиљада грађана Швајцарске биће лишени слободе да живе и раде широм Европе.

Швајцарска влада позвала је бираче да кажу “не” напуштању споразума на референдуму, а министрка правде Карин Келер Сатер је оценила да би се тиме створила ситуација “гора од Брегзита”, преноси Би-Би-Си.




Предлог да се укине Споразум о слободи кретања људи с ЕУ потекао је од крајње десничарске антиимигрантске Швајцарске народне странке, која тврди да се тој земљи мора дозволити да сама постави границе о броју странаца који долазе у Швајцарску.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, анкете предвиђају да тај предлог неће бити прихваћен, а према једном истраживању, 63 одсто испитаника противи се том предлогу, преноси Гардијан.

Швајцарска је одавно одлучила да не приступи ЕУ, али жели приступ европском простору слободне трговине и жели да сарађује са Бриселом у областима попут транспорта, животне средине, истражзивања и образовања.

Међутим, цена за то је да се Швајцарска прихвати “стубове” главне политике ЕУ, који укључују слободу кретања и отварање граница Шенгена.




Из ЕУ су упозорили да би одустајање од слободе кретања значило и излазак из уносних трговинских споразума.

Поред споразума, Швајцарци ће гласати о куповини новиих борбених авиона, о увођењу породиљског одсуства за очеве, као и о пореским олакшицама за породице.

Прочитајте још:  Болесно: Италијани неће да скину маске, деца постала зависна

Они ће такође гласати о новим правилима у вези с ловом на вукове, који су се недавно вратили на Алпе.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ШВАЈЦАРСКА ИЗЛАЗИ ИЗ СПОРАЗУМА СА ЕУ: Ситуација као код Брегзита

  1. Па мора да изађе кад је то држава са највећим степеном корупције, са највећим степеном непоштовања људских права, са највећом цензуром. Каква је то држава када свесно дозвољава приватној фармацеутској фирми да се отворено бави корупцијом па је због доказане корупције платила казну од 5,2 милијарде евра то је новартис а то је и швајцарска која је дозволила нацистичким убицама и пљачкашима из немачке после 2 раата да остану и несметано раде без икакве одговорности а доказа колико ти воља. О пљачкању поробљених невиних људи од стране нацистичке немачке у 2 рату швајцарске банке су зарадилеогроман новац и то знају власти швајцарске али никоме није исплаћен ни један франак, долар или марка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *