Убиство гардиста: Сведок саопштио име убице, тужилаштво ћути

За неколико дана навршава се 16 година од убиства двојице гардиста, Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића у касарни Топчидер у издвојеном подземном објекту „Kараш“, 5. октобра 2004. године. Истрага до сада није дала очекиване резултате, мада је Специјално тужилаштво саслушало сведока Сашу Рељића, који је изнео нека своја сазнања о убиству двојице гардиста, али детаљи тог сведочења никад нису саопштени. Према информацијама до којих је посредно дошла Нова.рс , сведок Рељић је не само саопштио име убице , већ је рекао и где се налазе комплетни досијеи тајних служби о овом случају. Па ипак, тужилаштво ћути.

Предраг Савић, адвокат породица двојице убијених гаридста, за Нову.рс, пред годишњицу убиства војника Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, каже да у овом случају и даље влада “омерта” (закон ћутања).
“У изјави Специјалном тужилаштву Саша Рељић је апострофирао име и презиме убице двојице гардиста. Свашта је рекао на том сведочењу, али од тад ни помака. И даље не знамо да ли је и шта рађено по том питању. Он је у два-три наврата сведочио, долазио из Русије. О томе шта је говорио, ја имам само посредна сазнања, али он је са пуном одговорношћу изнео неке чињенице које је требало проверити. Осим имена убице, рекао је где се налазе комплетни досијеи тајних служби о том случају. То сведочење је изгледало уверљиво по подацима до којих сам ја дошао,” каже адвокат убијених гардиста, Предраг Савић.

Он додаје да је Саша Рељић био љут што је Борис Тадић у једном интервјуу открио његов идентитет и да је после тога изјавио да му цртају мету на челу.

Адвокати и породица упутили су представку Европском суду за људска права због неизвршења одлуке Уставног суда Србије да се спроведе ваљана истрага заснована на закону.

“Поводом овог случаја ми смо се обратили Европском суду за људска права у Стразбуру и добили број. По добијању представки суд углавном одмах 99 посто случајева одбије, али нас нису одбили. Нешто се кува, како би рекли народским речником. Ово је специфичан случај пошто се мора спровести делотворна, и на закону заснована истрага, а не фингирана”, додаје Савић.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.