Подстицање љубоморе је све само не паметна идеја

0

(Фото: depositphoto/nd3000)

Стручњаци су закључили да је то понашање људи који из неког разлога морају да тестирају снагу своје везе, желе да се освете партнеру за слично понашање или имају потребу да контролишу везу.

Иако се о љубомори често говори као о знаку истинске љубави, ова негативна емоција нема никакве везе са љубављу и нема ништа добро у неговању љубоморе, упозоравају психолози.

Упркос томе и даље изгледа да данас многи и даље сматрају да је љубомора лепак који чврсто веже везу и чак је намерно испровоцирају код партнера.




Психолог Универзитета у Асхланду, доктор Брент Матингли и његов тим стручњака спровели су истраживање о изазивању љубоморе код 184 испитаника старости од 18 до 44 године и утврдили да је чак 84 одсто испитаника барем једном намерно изазвало љубомору свог партнера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Многи би помислили да их се то не тиче, а опет би били “криви” за оптужбу за изазивање љубоморе.

Ако сте икад флертовали с неким другим, а не са партнером, разговарали о старим љубавима или измислили неког романтичног партнера, знајте да су то облици понашања за које се сматра да подстичу љубомору.

Иако су истраживања о овом понашању ретка, др Матингли је успео да идентификује неке који, ако се чешц́е понављају, могу озбиљно да поткопају поверење међу партнерима.




Приметио је да су понашања која подстичу љубомору толико укорењена у свакодневном понашању да људи углавном нису свесни ефекта које то има на другу особу.

Поред поменутог понашања, ту је и спомињање бивших партнера до данас, препричавање неких прошлих излазака са другим људима, препричавање авантура које су вам се догодиле са пријатељима супротног пола, па чак и само помињање пријатеља супротног пола.

Прочитајте још:  Зачин, лек, ароматична биљка! Стари Грци су ову биљку јели пре спавања да би сањали вољену особу!

Љубомору храните и ако партнеру говорите о ситуацијама у којима вам се неко удварао или изразио дивљење и ако имате потребу да партнеру покажете да сте другима занимљиви. Ако сте се препознали у том понашању, запитајте се зашто тако да реагујете.




Стручњаци су закључили да је ово реакција људи који из неког разлога морају да тестирају снагу своје везе, желе да се освете партнеру за слично понашање или имају потребу да контролишу везу и осец́ају се моц́нијим од партнера.

Неки на тај начин подижу самопоуздање, док се други, парадоксално, тако осец́ају сигурније.

Али они који треба да реагују на тај начин, упозоравају психолози, имају проблема са интимношц́у и поверењем. Љубомора није зачин који ц́е нешто тестирати вец́ нагризајуц́и елемент који уништава и играње с њом исто је што и пуштање детета да се игра шибицама.

Искрен разговор с партнером у којем ћете признати своје слабости, први је корак према срећнијој и потпунијој вези у којој је љубомора и њено изазивање само губитак времена.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *