Успон империје Бранбић

Брнабићи

Лепо је бити успешан, а још лепше кад успех свима у породици дође ођедном.

Управо то се десило члановима фамилије Брнабић, кад је Ана достигла неслућени животни врх поставши председница Владе Србије, а Игор, њен рођени брат, као већ тада директор у компанији Асеко, убрзо доживео да види како његова фирма добија десет пута веће послове за државу него до тада. Лепо, нема шта.

Лепо, али и сумњиво.

Јер, како објаснити овако брз скок поверења који државне фирме и институције поклањају компанији у којој је Игор Брнабић руководилац, ако не родбинском повезаношћу са формално првим човеком државе? А опет, и како доказати да је овакав скок заиста последица непотизма, а не просте коинциденције? Уосталом, Асеко јесте права фирма. Није нека фантомска канцеларија, регистрована у АПР-у пар дана пред тендер. Није ни фирма која се бави узгојем малина, а успут за државу увози респираторе, како се десило у Републици Српској. То је велика софтверска кућа која државним институцијама испоручује софтвер. Дакле, бар нема сумње да су компетентни за посао који обављају.
Али да ли је то довољно? Да ли је Србија на нивоу земље у којој се задовољавамо тиме да посао није добила фирма која не уме да га обави? Можда и јесмо, јер ако погледамо ко је све последњих година добијао тендере у рецимо грађевинском сектору и како су се ти послови завршавали, можда би требало да будемо срећни што ЕПС-у неће пасти систем за очитавање струје, онако како је падала косина у Грделичкој клисури. Али Србија је ипак мало напреднија земља од обичне банана републике, тако да овакав резон у 2020. не може бити прихватљив.

ЕПС, који је највећи државни наручилац послова од Асека, дужан је да јавности објасни откуд оволики тендери фирми у којој је рођени брат премијерке директор, баш у периоду од кад је она постала премијерка, а не и пре тога. Kако су ЕПС-у баш сада потребни ти послови, а нису му били потребни пре него што је Ана Брнабић дошла на чело Владе? А ако је ЕПС и раније имао овако велике тендере, како то да их и пре стицања политичког утицаја Ане Брнабић, није добијао Асеко?

Можда на сва ова питања постоје разумни одговори, али их ми од државе још нисмо чули. Замислимо да су у Америци државне службе од 2017. ођедном удесетостручиле закуп соба у Трамповим хотелима широм земље и света. Да ли би то било сумњиво? Да ли би Kонгрес тражио одговоре? Да ли би се и тужилаштво заинтересовало? Ми знамо да се у Србији тужилаштво неће заинтересовати, али зар грађани Србије који све ово плаћају не заслужују да од премијерке и директора ЕПС-а чују одговоре на сва ова питања, који неће вређати интелигенцију слушалаца? Или ипак јесмо банана република?Данас.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.