Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

0

Вучић (Фото: predsednik.rs)

„Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима Сиан Меклауд и Ентонију Годфрију, добили најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе, те да је све максимално транспарнетно и добро урађено“, рекао је Вучић на отварању радова на Моравском коридору, само што нико не зна који су то најбољи услови и најниже каматне стопе.

У мору намештених инфраструктурних пројеката, скривених договора и политичких дилова које ова власт реализује, Моравски коридор је вероватно најгори

Комерцијални уговор није објављен, а јавност није упозната ни ко је финансијер, ни који су уговорени услови под којима се држава задужила.




Ето колико је „све максимално транспарентно и добро урађено“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У мору намештених инфраструктурних пројеката, скривених договора и политичких дилова које ова власт реализује, Моравски коридор је вероватно најгори, а активно учешће представника америчке и британске администрације показује да инсистирање на транспарентним тендерским процедурама не важи када су њихове фирме у питању.

Овај економски неисплатив пројекат је ових дана посебно актуелан јер се ради о првом великом инфраструктурном пројекту који је овај режим уговорио са америчким партнерима и вероватно представља модел како ће се бројни најављени пројекти преко америчких финансијера, ДФЦ-а и ЕXИМ банке, реализовати у наредним годинама.




Да се подсетимо, Моравски коридор прво је требало да граде Кинези, који су још 2012. године наводно нудили цену од 492 милиона евра за изградњу, али је посао изградње на крају добио америчко-турски конзорцијум Бехтел-Енка, у процедури која представља уџбенички пример намештеног тендера.

Прочитајте још:  Тужилаштво и МУП различито о случају пребијања у Новом Саду

Моравски коридор прво је требало да граде Кинези, који су још 2012. године наводно нудили цену од 492 милиона евра за изградњу, али је посао изградње на крају добио америчко-турски конзорцијум Бехтел-Енка, у процедури која представља уџбенички пример намештеног тендера

Формално је све почело у фебруару 2017. године, када је влада Александра Вучића формирала Радну групу за реализацију пројекта „Моравски коридор“, којој је био задатак да баш са конзорцијумом Бехтел-Енка усагласи текст Комерцијалног уговора.

Годину дана касније, министарка Зорана Михајловић је са представницима овог конзорцијума потписала Меморандум о разумевању и сарадњи, а у марту 2019. године, на састанку Вучића и представника конзорцијума и потенцијалних финансијера пројекта, Вућић је јавно поручио да очекује да изградња почне у трећем кварталу те године.




Након што је све договорено, Влада је прво усвојила Леx специалис да би Радној групи дала овлашћење да на тендеру бира стратешког партнера мимо Закона о јавним набавкама, а онда је уредбом дефинисала критеријуме за избор стратешког партнера, у којима је један од услова био да достави доказ о обезбеђеном финансирању од 400 милиона евра. И то у року од само 20 дана од објављивања јавног позива за тендер, како би било ком потенцијалном учеснику било немогуће да се пријави.

Очекивано, на тендер се јавио само Конзорцијум Бехтел-Енка и уговорио пројекат за невероватних 900 милиона евра, цену која је најмање дупло већа од реалних трошкова градње.

Небитно је да ли се ради о Кинезима, Американцима, Русима или Турцима, евидентно је да овај режим купује јефтину политичку подршку страних држава скупим пословима и кредитима вредним 15-20 милијарди евра, које ће плаћати генерације за нама

Прочитајте још:  Лудак терориста који је јуче упао наоружан у школу у Великој Плани је члан СНС и обожава Вучића (фото)

Радна група, Леx специалис и намештени тендер, мимо сваке законске и тржишне процедуре, само да би се испоштовао договор државе са једним извођачем, а све уз благослов званичника САД, Турске и Велике Британије.

На крају, видимо да је небитно да ли се ради о Кинезима, Американцима, Русима или Турцима, евидентно је да овај режим купује јефтину политичку подршку страних држава скупим пословима и кредитима вредним 15-20 милијарди евра, које ће плаћати генерације за нама.

То је оно што чињенице показују, а ви можете и даље да верујете Председнику на реч када каже да је „све максимално транспарнетно и добро урађено“.

Можда вам буде лакше.



(Аутор je председник одбора за финансије Странке слободе и правде)

директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *