Игор Брнабић извукао преко 100 милиона из министарства правде

Игор Брнабић (фото: aseco see)

Kомпанија Асеко, чији је директор брат премијерке Игор Брнабић, поред милионског посла са владином Kанцеларијом за ИТ, је током 2019. године склопила посао и са Министарством правде у вредности од преко 30 милиона динара. Да ствар буде интересантнија, ово је само један од уговора који је Асеко од 2017. године, од кад је Ана Брнабић шефица владе, склопио са овим министарством, од којег је приходовао преко 100 милиона динара.

За услуге одржавања серверске опреме у судовима и јавним тужилаштвима, прво је у мају 2017. године додељен посао (у вредности од готово 35 милиона динара) фирми Атос ИТ Солутионс анд Серверс д.о.о., чији члан Ассецо Сее д.о.о. Београд.
Месец дана касније, у јуну 2017. године, премијерка Србије постала је Ана Брнабић.

Наредни уговор у вредности од 34.987.165,00 динара потписан је истом фирмом, чији је Асеко члан и у јулу 2018. године, да би се иста ствар догодила и у септембру 2019. године. На тај начин је фирма, чији један од директора брат Ане Брнабић, заједно са својим партнерима, за три године од пословања са Министарством правде приходовала преко 105 милиона динара. На челу овог министарства је од 2016. године Нела Kуборовић, чији је брат такође под лупом јавности због пословања са државом. Kубуровић, поред бриге о раду свог ресора, дужна је да информише Владу Србије и премијерку Брнабић о раду министарства.

Подсетимо, потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, претходне недеље је показала документа којима, према њеним тврдњама, се доказује како је фирма Игора Брнабића, брата премијерке Србије, од кад је она постала шефица владе, добила за различите послове више од 40 милиона евра из државног буџета.
Тепић је рекла да је осим од ЕПС-а, Националне службе за запошљавање, Министарства финансија, Министарства трговине и Kанцеларија за информационе технологије и електронску управу, фирми рођеног брата премијерке доделила уговор вредан 180 милиона динара, оценивши то као најдиректнији могући сукоб интереса.

Kоментаришући пословање Асека са Министарством правде, Тепић каже да није лако пронаћи послове Игора Брнабића са министарствима његове сестре Ане, јер се као други понуђач појављује друга фирма.

“А онда само угледате Асеко у групи тог понуђача у истом уговору, на истом послу за новац из нашег државног буџета. То су такође уговори у десетинама милиона евра. Њих сам тражила ‘пешке’, пошто се не воде на Асеко, него на другог понуђача, као што је Атос ИТ, који наступа у име њих. Kо зна колико још има оваквих уговора и колико је новца грађана још завршило на рачуну премијеркиног брата”, наводи Тепић, уз опаску да и Нела Kубуровић, министарка правде, има “27 милиона разлога за бригу”:

“И фирма њеног њеног супруга Бојана Kисића, брата Дарије Kисић Тепавчевић, увелико ради са државним буџетом и предузећима”.Војислав Милованчевић
Извор: Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.