Тужилаштво жмури на лажне податке Кризног штаба о преминулим

1

Др Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

Епидемиолог др Предраг Кон изнео је шокантна сазнања приликом гостовања на телевизији Нова С када је рекао да је број умрлих од коронавируса у Србији до 1. јуна три пута већи од оног који је званично саопштен. Овакви подаци изазивају панику у јавности због чега је нужно да се спроведе истрага о томе ко је крив за нетачно изнете податке, међутим, тужилаштво још увек није предузело ништа поводом овог случаја.

Др Кон је током гостовања истакао да је погрешни број преминулих особа последица непрецизности компјутерског програма, ипак, због оваквих тврдњи, односно лажних података у које су грађани имали увид протеклих месеци, морало би да реагује надлежно тужилаштво и испита да ли је ова статистика свесно или несвесно презентована грађанима Србије.

Адвокат Иван Нинић истиче да, пре свега, о овом случају требало би да се огласи Заштитник грађана.




“Овде би требало да реагују све институције. Пре свега, треба да реагује Заштитник грађана и да спроведе свеобухватни надзор над свим институцијама које су дужне да воде статистику и здравствене евиденције. То су, између осталих, институти за јавно здравље и оне установе које су третиране као ковид центри. Осим тога, требало би да реагује и здравствена инспекција, зато што је она надлежна да контролише ажурност и тачност вођења здравствених евиденција у здравственим установама”, каже адвокат.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нинић истиче и да је закон предвидео строге прекршајне казне – новчане, за установе и руководиоце истих који кривотворене такве евиденције и који, како тврди, практично несавесно и неажурно воде податке.

Прочитајте још:  Кон напушта Кризни штаб?

“На крају, мора тужилаштво да реагује и истражи ко је, на који начин, свесно или несвесно, учествовао у фабриковању такве статистике. Ово је нарочито осетљива тема, у питању је здравље и живот грађана, и оваква тема изазива и шири панику. Тужилац мора да утврди да ли је свесно или несвесно неко саопштио грађанима погрешне податке, као и из којих разлога је то учињено”, додаје Нинић.




Пријава Тепићеве и Тодорића

Ипак, поставље се питање да ли ће тужилаштво истражити овај случај, уколико узмемо у обзир да још увек ништа није урађено по питању кривичне пријаве коју су Владимир Тодорић, шеф правног тима Странке слободе и правде (ССП), и потпредседицом те странке Мариника Тепић раније поднели против чланова Кризног штаба.

Кривичне пријаве су поднесене против Ане Брнабић, председнице Владе, министра здравља Златибора Лончара, начелника одељења за алергологију и пулмологију Универзитетске дечије болнице Бранимира Несторовића, заменице директора Инситута за јавно здравље Милан Јовановић Батут др. Дарије Кисић Тепавчић, санитетског потпуковника Војске Србије др. Предрага Кона, и Зорана Гојковића, покрајинског секретара за здравство АП Војводине, јер су, како су Тодорић и Тепићева навели, “чињењем и нечињењем угрозили здравље и животе људи починивши тиме тешко дело против опште сигурности”.

Ипак, помака у случају кривичне пријаве није било до недавно, када је Прво основно тужилаштво упутило захтев за прикупљање потребних обавештења, ни мање ни више него – Министарству здравља, на чијем је челу Лончар, иначе један од чланова Кризног штаба против кога је и поднета кривична пријава.



nova.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Тужилаштво жмури на лажне податке Кризног штаба о преминулим

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *