Мало село у близини Kњажевца које чува средњовековну историју у цркви занимљиве архитектуре

0

Printscreen: Youtube/Zamediatelevizija

Црква посвећена Пресветој Богородици, која је изграђена у првој половини 14. века је прославила село Доња Kаменица.

Задужбина управитеља Србије

Током 1458. године је велики војвода, а затим и намесник деспотовства, члан породице Филантропена, која је владала Тесалијом крајем 14. века био Михајло Анђеловић. Имао је значајну улогу на двору Ђурђа Бранковића, а занимљиви је податак да је његов брат раније био одведен током данка у крви у Једрене. Тамо је временом постао беглербег Румелије, а затим и велики везир.

Након смрт Лазара Бранковића је владало трочлано намесништво, чији је један члан био и гувернер Рашке, Михајло Анђеловић. Нажалост, он се због брата окренуо турској страни, па је чак покушао и да уведе турске војнике у Смедерево тајно, али је на сву срећу тај његов покушај осујећен. Бачен је у тамницу у марту 1458. године, а сва његова имовина је била одузета и раздељена. После тог немилог догађаја, Јелена и Стефан Бранковић владају земљом.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Управо се Михајлово име везује за градњу Богородичине цркве у селу Доња Kаменица код Kњажевца.

Мала црква интересантне архитектуре

Иако димензије ове светиње нису нарочито велике, баш због својих изузетно складних пропорција она одаје потпуно другачији утисак.

Прочитајте још: 

Изграђена је током 14. или 15. века, а у основи ове цркве се налази крст чији је облик неправилан. Изнад њега се уздиже купола, а постоје и две симетричне куле звонаре мањих димензија. На први поглед можда и не изгледа као уобичајене средњовековне цркве у нашој земљи, али је свакако врло занимљива. Иначе се Богородичина црква у Доњој Kаменици налази, као Споменик културе од великог значаја, под заштитом Републике Србије.

Прочитајте још:  Канада:Ваздухопловство елиминисало је неидентификовани балон изнад територије земље

Све до 1932. године је била у прилично лошем стању, чак је један њен део био потпуно порушен. Kада је у питању живопис ове цркве, мора се признати да је и он врло интересантан, јер су свеци и ктитори приказани натуралистички.

А да све буде још интересантније, ово је једина црква у нашој земљи, у којој се може видети фреска Светог Ђорђа Диасоритиса, који се сматра заштитником острва Аморгос у Грчкој.




Мада се званично сматра да је ктитор ове цркве био Михајло Анђеловић, узевши у обзир да се на ктиторској композицији може видети он са супругом и децом, постоји тумачење да можда на том приказу није Михајло са породицом.

Чувени путописац Феликс Kаниц је помињао такозвану Абоговићеву црквицу у овом селу. У књизи у којој говори о Kнежевини Србији, он је навео да је та црква подигнута у доба владавине деспота Ђурђа. Према тој логици је ова црква задужбина Михајла Абоговића, који је био један од српских деспота. Он је у то време владао Видинском облашћу, а ту је спадало и ово село. Интересантно је да на ктиторској композицији постоји приказ ктитора са његовом породицом и то у самој цркви и у припрати. Приказани су отац и мајка, као и њихови ћерка и син. Поред ћерке је наведено женско име Вукосава. Посебно је занимљив податак да су на многим фрескама очувани натписи на грчком језику, а да српско-словенске називе на фрескама у Богородичиној цркви у Доњој Kаменици носе само пет светитеља.

Чини се да није могуће закључити ко је ктитор ове цркве са сигурношћу, али се свакако зна да је она још једна од нити која везује грчки и српски народ.

Прочитајте још:  Црквена општина Рожаје: Неморално је да се замагљују злочини над Србима!
Прочитајте још: 



(Алескандра Блажевић/Телеграф.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *