Макрон: Европа мора изаћи из америчке сенке и одбити биполарни поглед на свет из доба хладног рата

0
МАКРОН

Емануел Макрон (Фото: REUTERS/Ints Kalnins)

Француски председник показује знаке да је спреман да следи пут који је први исковао генерал Де Гол, који је избацио америчке снаге из Француске и извукао земљу из НАТО-а да би сачувао суверенитет и независност, преноси РТ.

Била је то изузетна изјава модерног европског лидера. Током посете Литванији ове недеље, француски председник Емануел Макрон рекао је: „Ми, неке земље више од других, одустали смо од своје стратешке независности превише зависећи од америчких система наоружања. Не можемо прихватити живот у биполарном свету који чине САД и Кина “.

Макрон је понављао знаке да жели да води напоре да одбаци глобалне моделе који су сада застарели као Берлински зид. А то укључује и улогу Европе у свету као трећег главног пола у овом мултиполарном свету који је сада подељен првенствено на Исток и Запад. Али то је била тешка битка. Старе институције које зависе од застарелих парадигми показале су да су спремне да жртвују мир, просперитет и напредак, уместо да буду приморане да се добро погледају у огледало.



НАТО, који постоји да би америчка спољна политика изгледала као мултилатерални коалициони напор на исти начин на који вођа банде који жели да некога претуче увек тражи да га прате, је једна од таквих институција. И то није заобишло Макронову пажњу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Оно што тренутно доживљавамо је мождана смрт НАТО-а“, рекао је Макрон за Економист у интервјуу прошле године.

Макрон се позивао на амерички унилатерализам под председником Доналдом Трампом. Али када је сарадња са другим земљама икада битна изван САД-а који се усредоточује на ту идеју? Када друге државе НАТО-а нису биле снажно наоружане да подрже интервенцију или иницијативу за коју су САД већ одлучиле да то желе?

Прочитајте још:  Свет је пред побуном шиканиране хетеросексуалне већине

Француски председник рекао је да би НАТО – створен са једином сврхом да се супротстави старом Совјетском Савезу – требало да модернизује свој раисон д’етре у светлу нових претњи. „Да ли је наш непријатељ данас, како понекад чујем, Русија? Да ли је то Кина? Да ли је сврха Атлантског савеза да их одреди за непријатеље? Мислим да нећу ”, рекао је Макрон, сугерирајући да би тероризам уместо тога могао бити нови баук




.

Током посете француским трупама ове недеље у служби НАТО мисије на Балтику – које су тамо под изговором да штите регион од Русије – Макрон је такође подвукао француску иницијативу за стратешки дијалог са Москвом. Подједнако апсурдна је чињеница да Макрон непрестано мора да брани свако зближавање са Русијом, као да би дипломатија и сарадња требали бити строго резервисани за нације са којима сте већ у потпуности.

Европа мора да створи свој дневни ред и партнерства, чак и ако НАТО одлучи да се држи сенке са духовима прошлих сукоба. Ако Европа не води рачуна о сопственим интересима, нико други то неће учинити. САД сигурно неће. Кад год се амерички интереси сукобе са европским, Европа је увек та која погађа.

На пример, Европа је била постављена као примарни комерцијални корисник мултилатералног нуклеарног споразума са Ираном. Америчка влада већ дуго има једнострану контролу над тим ко може или не може пословати у Ирану, одобравајући одређеним компанијама одрицање и изузеће од санкција по њиховом искључивом нахођењу. Укидање свих санкција у замену за инспекције требало је да буде благодат за европску економију. Али зато што је Трамп одлучио да се повуче из споразума, европски планови су пропали.

Прочитајте још:  СПРЕМА СЕ НУКЛЕАРНИ РАТ У ТАЈНОСТИ: НАТО ће бацати нуклеарне бомбе



И само зато што је цевовод Северни ток 2, који треба да снабдева Европу руским гасом, у супротности са америчким интересима, САД су више пута претиле европским компанијама и владама. “Ми ћемо учинити све што можемо да се уверим да гасовод не угрожава Европу,” државни секретар Мајк Помпео рекао . „Желимо да Европа има стварне, сигурне, стабилне, сигурне енергетске изворе који се не могу искључити у случају да Русија то жели“. Превод: Вашингтон жели да Европа купује њихов гас и да буде зависна од Америке. То би такође омогућило Сједињеним Државама да запрете да ће искључити испоруку у било ком тренутку. Да би доказао колико Помпео брине о европској добробити, он такође примењује санкције против европских компанија укључених у пројекат.

Ови примери показују да егзистенцијална претња Европи није Русија. Није Русија та која увек покушава да увуче европске земље у сумњиве стране интервенције. Није Москва та која штети економији континента претећи јој санкцијама кад год заузме став у супротности са сопственим интересима Русије.

Мацрон има праву идеју. И он ће се и даље суочавати са огромним притиском, малтретирањем и покушајима манипулације у покушају да подстакне европску независност и просперитет кроз повећану диверзификацију њених интереса и бољу равнотежу његових партнерстава.



Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *