ИНАСАЈДЕР ИЗ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: До марта се гаси Завод за уџбенике И СТРАНЦИ ПРЕУЗИМАЈУ СРПСKО ОБРАЗОВАЊЕ!

0

(Фото: Глас Јавности)

Некада незамислива, црна слутња да ће уџбенике за ђаке у Србији радити само немачке, хрватске и остале иностране издавачке куће нажалост постаје наша сурова реалност, јер према извору Гласа јавности из Министарства просвете задуженог за ту област, наш национални Завод за уџбенике може финансијски да издржи и даје било какве плате најдаље до марта следеће године, јер се њихов тренутни дуг од 200 милиона динара може само увећавати, како реално сада стоје ствари.

Урушавање нашег националног Завода за уџбенике, према мишљењу стручне јавности, под паролом укидања монопола у издавању уџбеника, започето је 2009. године законским решењима у време кад је Минстарство просвете водио СПС кадар, Жарко Обрадовић, да би садашњи први човек просвете, Младен Шарчевић, то довео до финалне егзекуције. Од избегавања монопола државног издавача дошло се до успостављања истог таквог само сада код странаца које предводи немачка компанија “Kлет”, са такође њиховом “Фреском” и хрватским “Новим логосом”.




-Процес монопола странаца на тржишту уџебеника је у финалној фази, само прошле године удео немачке “Kлети” у рецимо седмом разреду говори вам све: српски језик 84 одсто, историја 43%, географија 63%, математика 52%, хемија 63%, техничко 58%, музичко 67%… У осмом разреду уџеници немачке “Kлети”: српски језик 83 одсто, историја 51%, географија 63%, физика 62%, математика 52%… Плус остали издавачи, неки и мешовитог капитала. Завод за уџбенике је значи и сада само стварао привид да странци нису преузели монопол на српском тржишту уџбеника, али ево сада се и та мала противтежа уништава. На све то Завод за уџбенике је морао да штампа непрофитне уџбенике за националне мањине, што му је стварало само нове губитке, – објашњава наш извор из Министарства просвете задужен за ту област.

Прочитајте још:  Милојко Спајић: Остварена је велика победа. Нећемо са ДПС-ом и Уром, очекујемо да се Влада што пре формира

Веровало се да садашња власт постављањем на чело Завода за уџбенике члана Главног одбора СНС, Драгољуба Kојичића, жели да сачува нашег националног издавача али то је била само јалова нада, јер је баш он као и претходник Милољуб Албијанић, само закуцао ексере у ковчег, да пред сам одлазак са те функције на на већ постоји улог од два милона евра додао још три у касу Универзал банке која је била пред стечајем и на крају неславно скончала у њему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

О судбини 220 запослених у Заводу за уџбенике ће вероватно бринути Национална служба за запошљавање, јер за то вероватно неће имати времена нови власник који би њихову зграду могао претворити у велелепни хотел у најужем центру Београда, како се већ прича. Ни уџбеници за српске ђаке неће бити више наша брига, јер тај посао већ раде страни издавачи, како је већ очигледно неко испланирао и сада спровео у дело.



(Глас јавности)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *