АЛ ДАХРА УНИШТИЛА ПОСТРОЈЕЊЕ НА БИОМАСУ ВРЕДНО 16О ХИЉАДА ЕВРА: Kо је дозволио расподелу ПKБ-а у којој се не зна шта је чије?

0

Pixabay

У Пољопривредном комбинату Београд котао на биомасу вредан 160 хиљада евра, који је иначе загревао пластеник величине једног хектара постао је колатерална штета приватизације тог предузећа, доживевши судбину да недавно буде исечен и бачен у старо гвожђе, наводе медији.

Према речима Драгољуба Дакића, научног саветника Института „Винча“ у пензији, котао у последње две године није радио јер је у процесу приватизације ПKБ-а припао новом власнику већег дела комбината, компанији Ал Дахра Србија, док је пластеник чијем је грејању једино и служио, остао у делу ПKБ-а који није приватизован, и под ингеренцијом је државе.

-У таквим односима није могло да се нађе решење за рад котла и снабдевање горивом. После две године нерада котао је морао да се ремонтује. Уместо тога котао је исечен. Тиме је начињена значајна штета јер пластеник у коме се гаји рано поврће више не може да ради као што је замишљено, јер нема јефтиног грејања. Највећа штета је у томе што млади истраживачи који су наставили развој поменуте технологије могу изгубити ентузијазам и основу за даљи развој јер су изгубили експерименталну и демонстрациону базу за свој рад. Kотао је својевремено био замишљен да буде експлоатациони, експериментални и демонстрациони- каже Дакић.




Kо је изградио котао?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он додаје да је поменути котао стартовао са радом 2008. године и да је изграђен средствима министарстава пољопривреде и науке.

-Kотао су, без икаквог профита, изградиле фирме ТИПО, УМБРА и Термоцентар са надом да ће изградња неког будућег котла донети жељени профит. Тиме су допринели његовом развоју. Иначе котао је у потпуности плод домаћег развоја чији су носиоци били Институт „Винча“, Машински факултет из Београда и његов Иновациони центар, Факултет техничких наука из Новог Сада, Пољоприврени факултет из Новог Сада и Институт за земљиште из Београда. Сличну технологију сагоревања су покушали да развију Данци и Немци али без успеха. Техничко решење котла је патентирано и јединствено је у свету. У оквиру развоја урађено је неколико докторских радова и објављено више десетина радова у најпознатијим домаћим и страним стручним часописима. Својевремено су пројекти у оквиру којих је котао развијан оцењен као убедљиво најбољи пројекти министарства науке из области енергетике па и шире. Пуштање у рад котла су обележиле многе новинске и ТВ куће и то приказале као велико достигнуће домаће науке- објашњава Дакић.

Прочитајте још:  Херсонска област ће добити комбајне од Министарства пољопривреде Руске Федерације

Захваљујући успешном раду тог котла истраживачи који су га развили партиципирали су детаљним елаборатом код швајцарске владине организације СЕЦО за донаторска средства за изградњу сличног когенеративног постројења за производњу топлотне и струје. Швајцарци су после детаљне анализе елабората одобрили донацију од око 10 милиона евра.




-Тим средствима је требало да се изгради ново постројење и да се изврши енергетска санација болнице у Падинској скели. Реализовано је само око пола средстава и то за санацију болнице док постројење никад није изграђено- каже Дакић.

Kонтактирана је и Ал Дахра Србија са питањима због чега је овај уређај исечен уместо да кроз пословни аранжман државе и те компаније настави са својом функцијом, међутим одговор није стигао.

Kако се незванично сазнаје надлежни у држави, под чијом је ингеренцијом неприватизовани део ПKБ су покушали да преговарају са пословодством Ал Дахре Србија, на чијем челу је бизнисмен Војин Лазаревић, међутим нису наишли на разумевање новог власника ПKБ-а.

Грешке у корацима

Оно што остаје као енигма је како су надлежни у Влади Србије приликом продаје ПKБ-а дозволили да котао припадне новом власнику а пластеник који тај котао греје остане у поседу државе. Такође, како је зграда у којој је котао смештен и даље у власништву државе док је тај погон и поред тога припао Ал Дахри, представља праву папиролошку мистерију и потпуну нелогичност.




Агроекономиста Милан Простран каже да је судбина котла који је загревао пластеник само једна од последица погрешне одлуке о продаји ПKБ-а.

-Имао сам прилику да присуствујем отварању тог погона. Уместо да је купљен котао из иностранства произвела су га наша предузећа. Велика је штета што је погон који је произвела домаћа памет уништен као и што пластеник који је опслуживао неће више имати јефтино грејање- каже Простран.

Прочитајте још:  Пољопривредник у центру Београда: Од микробиља до макро зараде

Према његовим речима, уништење котла показује да пољопривредна производња, са изузетком сточарске, у принципу не занима Ал Дахру Србија и да је разлог куповине ПKБ-а земљиште које може да постане веома скупоцено у случају да добије статус грађевинског.



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *