После напада на српску децу на Косову и Метохији, селом влада страх (Видео)

0
КФОР кфора

КФОР

Седели су иза школе, где углавном седе, јер немају где да се окупљају. Дошла су два момка, један је кренуо да добацује, да виче на албанском. Други је пришао, извадио пиштољ и репетирао га. Није пуцао. Када су деца почела да трче, да беже, пуцао је. На двадесетак метара од школе, на главном путу, пронађене су и чауре.

Овако о нападу на српску децу у селу Доња Брњица на Косову и Метохији, говори за Спутњик отац једног од нападнутих дечака. Његов син је, преноси нам, уплашен и збуњен, јако му је тешко да препричава језиве моменте и да објасни шта се догодило.

Напад на српску децу се одиграо у мраку

Напад се одиграо у мраку. Јавне расвете у главној улици у Доњој Брњици нема већ шест месеци.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Деца ничим нису испровоцирала нападаче и то је једино сигурно. А ово није први пут да групе Албанаца провоцирају. У околину школе долазе непознати људи, крећу се и по селу. Приметили су где се српска деца окупљају и долазе чисто да провоцирају. Њих не интересује да дођу да се играју с њима, ово је чиста провокација”, прича нам забринути отац, страх му се чује у гласу.

Због инцидента од суботе увече, мештани су иницирали састанак са председником општине Грачаница Срђаном Поповићем. Били су присутни и представници Кфор-а и командир станице Косовске полиције, од кога су добили обећање да ће младићи који су пуцали на српску децу бити идентификовани и ухапшени.

“Командир је рекао да ће и камен да преврне како би починиоци пронашли. Он то гарантује, има и снимак и каже да ће форнезичари то да одраде. Требало би да се појачају и патроле, јер је школски полигон једино место на које деца могу да изађу, ми немамо кафиће. Зато смо захтевали од КПС-а да полицајци буду присутни од 17 до 21 сат, ту где се деца окуљају и наравно, док траје настава у школи”, каже за Спутњик мештанин Дејан Миладиновић.

Прочитајте још:  Да се затвори Бондстил и Шиптари би побегли са Косова и Метохије (Видео)

Он је изузетно забринут, има троје деце, сви излазе на место напада, али нас уверава да их неће спречавати да долазе на школски полигон, јер „не може децу да закључа у кућу, без обзира на околности“.




Српско село окружено Албанцима

Доња Брњица је једино српско село на путу од Мердара ка Прштини. Пре рата било је чисто српско, данас је насељено и Албанцима, а овде је остало да живи свега 600 Срба. Административно, село у коме се живи од пољопривреде, јер посла нема, припада општини Приштина и то је додатни проблем, каже Миладиновић.

“Све су около албанска села, али нисмо последњих година имали већих потешкоћа. Било је од 1999. године убијања и киднаповања, било је много крађа крупне стоке, пољопривредних машина, обијања кућа, било је тога свега, али никада се није десио овакав инцидент, да неко пуца на српску децу”, каже Миладиновић.

Он и родитељи деце која су преживела трауму у дворишту Основне школе “Димитрије Прица” највише се плаше да је реч о нападу који је неко наредио, организовао у циљу застрашивања, односно протеривања преосталих Срба из овог места.




“Ево, већ 21 годину како-тако успевамо да опстанемо, међутим, сваким даном нас је све мање и мање. Људи одлазе управо због оваквих ствари. Нема слободе, ни у свом дворишту ниси више безбедан, долазе разни, пролазе, ти никоме не можеш да забраниш да туда прође. Не знам како ће да буде у наредном периоду, то само Бог драги зна”, завршава нам причу отац нападнутог дечака.

На захтев мештана Косовска полиција од понедељка ће обезбеђивати школу и игралиште у селу Доња Брњица подно Газиместана.

Прочитајте још:  Постоје сазнања о прикривеној српској масовној гробници у Броду



Сенка Милош / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *