Нејасно да ли Град Београд жели да преузме Бус Плус

0

Градски превоз (Фото: Весна Веизовић)

Власти у престоници продужиле уговор са предузећем које управља системом наплате карата у јавном превозу, анекс би требало да се објави због веће транспарентности, јер тај посао представља значајну ставку у градском буџету.

“Важно је да се тај анекс уговора објави, како би грађани знали да ли је Град Београд поступио у складу са законом и да би се знало шта је уговором тачно предвиђено”, објашњава за Нову економију Немања Ненадић из организације Транспарентности Србија.

Према његовим речима, градске власти су знале када уговор истиче, па је требало да се на време припреме за преузимање система за наплату карата.




Друга могућност је, како додаје, да можда не желе да преузму опрему и софтвер, већ да продуже ангажман садашњег партнера или да уведу неког другог који би радио сличан посао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“За тако нешто требало би започети поступак за уговарање јавно-приватног партнерства, а вероватно то није учињено на време. Kада је закључен првобитни уговор за Бус Плус још није почео да се примењује тај закон, већ је вршено надметање по правилима која су формулисана само за тај поступак”, подсећа Ненадић.

За било који нови договор, како напомиње, било са старим или са новим партнером, сада би морало да се распише надметање.




Сматра да би требало да се јавности предоче сви аргументи за и против неког решења, пре него што се уопште уђе у планирање будућег ангажмана.

“У сваком случају, не може се рећи да су се трудили да од грађана прибаве мишљење о томе да ли су за варијанту тражења приватног партнера или преузимања посла од стране локалне самоуправе.”

Прочитајте још:  На градилишту у Београду пукли потпорни зидови, обрушио се део куће

То би, напомиње Немања Ненадић, требало да буде први корак пре него што градске власти било шта друго предузму, јер је реч о питању од огромног буџетског значаја и теми која занима јавност.

У свом саопштењу Управа за јавни превоз града Београда тврди да је уговор са предузећем Апеx које управља Бус Плусом био добар и користан.

Детаљи анекса којим је он продужен до краја године, међутим, још нису објављени.



Чедомир Савковић / Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *