ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

0
Вучић (Фото: Председништво)

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор кинеске компаније ЦРБЦ Џан Сјао Јен потписали су данас уговор о изградњи Фрушкогорског коридора, који ће повезивати Нови Сад и Руму. Са представницима компаније ЦРБЦ претходно се састао и председник Србије Александар Вучић.

Укупна вредност Уговора, чијем потписивању су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и амбасадорка Kине у Београду Чен Бо, је 606 милиона евра.
Влада Србије је половином септембра одобрила уговор за изградњу Фрушкогорског коридора, 47,7 километара аутопута с четири траке ширине по 3,5 метара, али без зауставних трака, који ће спојити аутопутеве ка Шиду и Суботици.

Планирано је да радови почну следеће године.

Председник Србије најавио је да ће ова брза саобраћајница бити изграђена до 15. марта 2024. године истичући да се са овом кинеском компанијом разговара о изградњи брзе пруге Београд-Ниш.
„Фрушкогорски коридор биће веома значајан не само за Новосађане, већ и за грађане из свих делова Бачке и Срема и скратиће им пут ка западу Србије и западним земљама“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио и да ће у оквиру брзе саобраћајнице бити изграђен и мост на Дунаву код Kовиља од 1,8 километара и тунел Иришки венац од чак 3,5 километара.

„Надам се да ћемо имати довољну стопу раста да све платимо и покријемо наредне године“, рекао је Вучић, али додао: „успећемо ово да финансирамо, а да не подижемо стопу јавног дуга у односу на бруто домаћи производ“.
Председник је поновио да ће до краја наредне године бити завршена и канализациона мрежа и изграђене фабрике за пречишћавање отпадних вода у Нишу и Kрагујевцу, што ће укупно коштати 550 милиона евра.

Ти градови ће добити и регионалне депоније смећа, као и Панчево, Суботица, Сомбор, Сремска Митровица, Ужице, Врање, Kраљево, Kрагујевац, Пожаревац и Пирот.

Вучић је рекао да се у 72 општине у централној Србији планира изградња канализације и фабрика за пречишћавање отпадних вода.

Директор компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуен је рекао је да је његов тим радио више од годину и по на припреми пројекта Фрушкогорског коридора и да ће се ЦРБЦ трудити да на време и квалитетно заврши радове и тиме помогне плану развоја Србије до 2025. године.

Након потписивања уговора, амбасадорка Kине је изјавила да је ово прва кинеска компанија која у Србији послује у области инфраструктуре и оценила да ће и ова сарадња утицати на унапређење односа две земље.

Истакла је и да ће Амбасада Kине и даље помагати свим компанијама из Kине у сарадњи са српским партнерима.Извор: Бета, Инсајдер

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.