Стиже нам дигитални евро!

0

(Фото: Shutterstock)

У ситуацији док је у ЕУ готовина и даље доминантни начин плаћања у ЕЦБ су свесни како нове технологије као и очекивања потрошача у значајној мери мењају начин плаћања, преноси “Пословни дневник”.

У Европској централној банци (ЕЦБ) озбиљно размишљају у о увођењу дигиталног евра. У “Извештају о дигиталном евру”, чији Увод су потписали председница ЕЦБ Kристин Лагард и члан Извршног одбора ЕЦБ и уједно председник Еуросyстемовог “Хигх-Левел Таск Форце” за дигиталну валуту централне банке, Фабио Панета јасно је назначено убрзавање рада на издавању европског дигиталног новца.

У ситуацији док је у ЕУ готовина и даље доминантни начин плаћања у ЕЦБ су свесни како нове технологије као и очекивања потрошача у значајној мери мењају начин плаћања, преноси “Пословни дневник”.




“Kако би осигурали да грађани имаму несметан приступ новцу централне банке на начин који је потребан у дигитално доба, Управно веће ЕЦБ одлучило је да пожури рад на могућем издавању дигиталног евра – електронског облика новца централне банке који би требао бити доступан грађанима и компанијама. Дигитални евро увео би се уз готовину и не би је заменио”, порука је у Предговору “Извештаја о дигиталном евру”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према тумаченима Извештаја, дигитални евро створио би синергију с приватним решењима у дигиталном плаћању те би створио више иновативни, компетитивни и отпорнији Европски систем плаћања, који ће служити како снага уједињавања европских дигиталних економија, као и ширих европских интеграција. ЕЦБ још увек нема “дизајн” дигиталног решења нити чврсту визију увођења дигиталног евра него је у овој фази поставила задатак креирања решења за креативну валуту које мора осигурати “приступност, робусност, сигурност, ефикасност и приватност” и то у систему адекватног легислативног оквира, пише Гојко Дрљача за Пословни.хр.

Прочитајте још:  Још једна Вучићева победа: Од 1. фебруара евро једина валута на Косово и Метохији

“Издање дигиталног евра могло би бити релевантно за практично све што Еуросyстем ради те ће произвести снажне учинке на друштво као целину”, поручују у Предговору Извештаја.




Разговара се о више различитих сценарија према којима би се увођење дигиталног евра могло показати нужним. Један од њих у сваком случају је драстични пад кориштења готовине, али се између редака може ишчитати како у ЕЦБ рачунају и могуће друге сценарије (написали су “екстремне догађаје”) у којима би други облици електронског плаћања постали недоступни. Један од тих сценарија свакако је могућност да страна средства плаћања почну потискивати постојеће начине плаћања у ЕУ.

Сигурни и јасни разлог увођења дигиталног евра јест смањивање укупних трошкова и еколошког утицаја система плаћања и монетарних операција.

Иако у овој фази немају разрађено виђење како би користили дигитални евро за јачање постојећих алата монетарне политике, није искључено да ће се, поручују у Извештају, убудуће кренути и у том смеру. Скептици у томе виде проблем. Наиме, све док поседујете готовину можете избећи негативне камате. Међутим, ако неки новац има само дигитални облик, онда га не можете складиштити нити у било којем другу него електронском те ћете се морати суочити с реалношћу негативних камата.



Медији

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *