Стиже нам дигитални евро!

0
(Фото: Shutterstock)

У ситуацији док је у ЕУ готовина и даље доминантни начин плаћања у ЕЦБ су свесни како нове технологије као и очекивања потрошача у значајној мери мењају начин плаћања, преноси „Пословни дневник“.

У Европској централној банци (ЕЦБ) озбиљно размишљају у о увођењу дигиталног евра. У „Извештају о дигиталном евру“, чији Увод су потписали председница ЕЦБ Kристин Лагард и члан Извршног одбора ЕЦБ и уједно председник Еуросyстемовог „Хигх-Левел Таск Форце“ за дигиталну валуту централне банке, Фабио Панета јасно је назначено убрзавање рада на издавању европског дигиталног новца.

У ситуацији док је у ЕУ готовина и даље доминантни начин плаћања у ЕЦБ су свесни како нове технологије као и очекивања потрошача у значајној мери мењају начин плаћања, преноси „Пословни дневник“.
„Kако би осигурали да грађани имаму несметан приступ новцу централне банке на начин који је потребан у дигитално доба, Управно веће ЕЦБ одлучило је да пожури рад на могућем издавању дигиталног евра – електронског облика новца централне банке који би требао бити доступан грађанима и компанијама. Дигитални евро увео би се уз готовину и не би је заменио“, порука је у Предговору „Извештаја о дигиталном евру“.

Према тумаченима Извештаја, дигитални евро створио би синергију с приватним решењима у дигиталном плаћању те би створио више иновативни, компетитивни и отпорнији Европски систем плаћања, који ће служити како снага уједињавања европских дигиталних економија, као и ширих европских интеграција. ЕЦБ још увек нема „дизајн“ дигиталног решења нити чврсту визију увођења дигиталног евра него је у овој фази поставила задатак креирања решења за креативну валуту које мора осигурати „приступност, робусност, сигурност, ефикасност и приватност“ и то у систему адекватног легислативног оквира, пише Гојко Дрљача за Пословни.хр.

„Издање дигиталног евра могло би бити релевантно за практично све што Еуросyстем ради те ће произвести снажне учинке на друштво као целину“, поручују у Предговору Извештаја.
Разговара се о више различитих сценарија према којима би се увођење дигиталног евра могло показати нужним. Један од њих у сваком случају је драстични пад кориштења готовине, али се између редака може ишчитати како у ЕЦБ рачунају и могуће друге сценарије (написали су „екстремне догађаје“) у којима би други облици електронског плаћања постали недоступни. Један од тих сценарија свакако је могућност да страна средства плаћања почну потискивати постојеће начине плаћања у ЕУ.

Сигурни и јасни разлог увођења дигиталног евра јест смањивање укупних трошкова и еколошког утицаја система плаћања и монетарних операција.

Иако у овој фази немају разрађено виђење како би користили дигитални евро за јачање постојећих алата монетарне политике, није искључено да ће се, поручују у Извештају, убудуће кренути и у том смеру. Скептици у томе виде проблем. Наиме, све док поседујете готовину можете избећи негативне камате. Међутим, ако неки новац има само дигитални облик, онда га не можете складиштити нити у било којем другу него електронском те ћете се морати суочити с реалношћу негативних камата.Медији

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.