ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ ТЕKЛУ: Жене, ова светица данас испуњава САМО ЈЕДНУ ЖЕЉУ!

0
Света Текла (Фото: FOTO: WIKIPEDIA)

Данас је празник посвећен Светој Текли, светитељки из периода раног хришћанства о којој се у Србији мало зна иако се део њених мошти чува у нашем комшилуку.

Света Текла је детињство и младост провела као и свака девојка из Иконије – учила се везу, домаћим пословима и спремала за удају. Међутим, када јој је било 18 година, Текла је отишла на проповед апостола Павла и овај догађај из корена је променио њен живот.
Прича каже да је Текла опчињена слушала Павла три дана и три ноћи и да се након тога потпуно окренула вери и Христу завештала на девичанство. Бесна јер ћерка више не жели да се уда, њена мајка ју је тукла и изгладњивала, а када ни то није помогло, отишла је код локалног судије и тражила да Теклу спале. Судија је услишио мајчину жељу, међутим, на опште чуђење, откривено је да Текли ватра не може ништа. Након тога, девојка је кренула са апостолом Павлом помажући му и проповедајући живот према Хирстовим заповестима.

Живот препун искушења и невоља

Међутим, то није био крај њеним невољама. Привучен девојачком лепотом, старешина града у који су дошли, покушао је да је отме, а када је девојка успела да побегне, оптужио ју је као „хришћанку која се гнуша брака“. Власти су је осудиле и бациле дивљим зверима, међутим, ни оне не хтедоше да додирну Теклу. Старешина града није имао избора него да је пусти на слободу, а она је наставила да проповеда Јеванђеља и успела је да преобрати многе многобожце.
Након овога, светитељка пожеле да се осами и посвети молитви и, уз благослов апостола Павла, повуче се на неко пусто место посветивши се исцеливању болесника. Предање каже да су локални лекари и травари постали љубоморни на Теклу и да су послали групу младића да је силује и тако оскрнаве. Видевши да не може да побегне прогониоцима, Света Текла замоли Бога за помоћ и у том тренутку пред њом се отвори стена која је сакри. По предању, управо ово је и био гроб праведне и верне Христове невесте Текле.

Помаже верницима у невољи

Због љубави према Богу коју је показала за живота ова светитељка се узима као пример свима који желе да истрају у својим плановима. Верује се да ће управо Света Текла помоћи свима који на данашњи дан почну да раде нешто, а западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

Света Текла сматра се „првострадалницом“ међу женама и такође њиховом заштитницом. Народ сматра да ће данас дамама које оду у цркву и искрено замоле светитељку, бити испуњена једна жеља докле год је искрено и дубоко желе и верују.Kурир.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.