Нема шта не лечи: Прополис убија све што смета здравом организму!

0

Shutterstock

Данас, када је због претеране употребе синтетичких антибиотика већина микроорганизама стекла отпорност на њих, неопходно је наћи мудрија решења која нуди природа.

Сви знамо да синтетички антибиотици изазивају нуспојаве које настају одмах или неко време након њиховог коришћења, док дарови природе немају нежељене последице.

Истраживања потврђују да у природи постоји мноштво производа с антибиотским деловањем. Један од њих је прополис, савршена намирница која храни и лечи људско тело.




Прополис је заједничко име за смесу смоластих супстанци које пчеле скупљају с цветова различитих биљака, ензимски га модификују тако да најважније супстанце, флавоноиди, постају активне ствари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прополис је специфичног изгледа, јединственог горкастог укуса, карактеристичног и ароматичног мириса. Његов састав и боја зависе од биљних врста с којих пчеле прикупљају материјал и од годишњег доба.

У медицини се традиционално користи више од 2.000 година, чему сведоче бројни историјски списи у којима се могу наћи подаци да су прополис као лек користили Египћани, Вавилонаци, Арапи, Грци, Римљани и многи други стари народи.




ЛЕKОKВИТО ДЕЛОВАЊЕ ПРОПОЛИСА

Прополис садржи 50% смоле, 30% воска, 10% етеричних уља, 5% цветног праха, бројне витамине и минерале, органске киселине, полифеноле, флавоноиде.

Флавоноиди су у највећој мери заслужни за његово лековито деловање. То су пигменти присутни у воћу, поврћу, цвећу и кори дрвећа. Имају антиоксидативно деловање, њихова улога је заштита биљака од патогена из околине.

У прополису су заступљени бројни флавоноиди: галангин, кверцетин, кризин, кемпферол, апигенин, пиноцембрин и пинобанксин.

Прополис је један од оних мудрих лекова природе који убија све што смета здравом организму. Истовремено чува здраво ткиво и лечи оболело.

Прочитајте још:  Фармацеутски гиганти генерисали стотине милијарди долара

Бројним истраживањима је утврђено да је прополис природни анестетик, антиоксидант, антисептик, антибиотик, да делује против већине вируса укључујући и вирус грипа. Одличан је у борби против гљивица и паразита.

Посебност прополиса је да бактерије на њега не стварају отпорност и нема штетних попратних појава, што је мана синтетских антибиотика.

Пре спавања довољно је намазати подручје груди прополисом, да бисте умирили кашаљ и осигурали миран сан.

Прополис маст је одлична за ране које тешко зарастају, као и за многа кожна обољења: акне, екцем, псоријазу, дерматитис, гљивична обољења коже, ноктију и власишта.




Изузетно је ефикасна код чирева, опекотина и убода.

Прополис има својство да зауставља абнормално размножавање ћелија (цитостатик) и лечи доброћудне туморе. Познато је да стимулише стварање нових ћелија и регенерацију оштећеног ткива. Такође, помаже и у случају тешких дијареја, где су други лекови беспомоћни.

Kао врхунски активни биостимулатор, прополис доприноси побољшању комплетног стања организма, нормализацији метаболизма и имунитета.

Kористи се и за лечење болести уха и усне дупље. Одличне резултате даје у лечењу и превенцији упале грла. Помаже код зубобоље, парадентозе, непријатног задаха, хемороида, упале мокраћних канала и гастритиса.

Kао снажан антиоксидант ефикасно делује против слободних радикала, који се данас сматрају узрочницима многих, па и најтежих болести попут атеросклерозе, катаракте, рака, Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

Најновија истраживања показују да прополис јача имунолошки систем и да има антиканцерогени учинак.




KАKО KОРИСТИТИ ПРОПОЛИС?

Прополис можете да користите у његовом природном, сировом облику. Од њега можете да припремите водени екстракт, алкохолну тинктуру (прополисове капи), маст или крему.

Прочитајте још:  Овај напитак је чисто злато: Разбија камен у бубрегу, лечи уринарне инфекције, одличан је природни антибиотик!

* Водени екстракт прополиса

Водени екстракт прополиса можете припремити на следећи начин: Сирови прополис замрзните а затим га самељите у фини прах. Једну кашичицу тог праха увече помешајте с 250 мл чисте воде. Следећег јутра попијте ту течност малим гутљајима. Прополис који је остао на дну чаше поједите пре доручка.

* Маст од прополиса

У емајлирану или керамичку посуду ставите 80-90 грама вазелина. Загревајте посуду у воденој купки тако да вода лагано ври. Додајте 10-20 г млевеног прополиса. Мешајте течност све док се прополис не истопи. Нечистоће ће из прополиса испливати на површину, па их покупите дрвеном кашиком и баците.

На крају додајте мало алкохолне тинктуре прополиса да се прополис хомогенизује с вазелином. Након тога, посуду ставите у хладну воду. Наставите да мешате све док се маст не охлади.




Маст прополиса чувајте у херметички затвореној теглици на хладном и тамном месту.

* Сирови прополис

Сиров прополис можете да узимате на следећи начин: 3-5 грама дневно, између оброка. Пре него што прогутате прополис, сисајте га и жваћите у устима најмање 15 минута.

* Тинктура прополиса

Тинктура се прави од прополиса и алкохола. За припрему тинктуре користи се 96%, а још боље 76% етилни алкохол, на којем је означено да се може употребљавати као прехрамбени производ.

У теглу ставите прополис, а затим сипајте алкохол у размери 1:2. Ту течност држите у тегли 5-7 дана и мућкајте 3 пута дневно. Након тога течност процедите кроз неки филтер, попут оног за кафу или чисте газе.

Можете узимати 20-90 капи тинктуре дневно, у зависности од болести, између оброка, с пола кашике меда, млаке воде или чаја.

Прочитајте још:  Направите их сами и сачувајте ЗДРАВЉЕ: Три пролећна ПРОТИВУПАЛНА НАПИТКА




ПРОБЛЕМ И РЕШЕЊЕ ЗА ИСТИ

– Болови у желуцу: Узимати 20 – 30 капи разређене 30% алкохолне тинктуре прополиса три пута дневно пре оброка.

– Жуљеви и курје очи: Намажите их дебелим слојем прополисове масти и фиксирајте фластером. Оставите преко ноћи.

– Kрварење: Kрварење од повреда и посекотина можете брзо да зауставите помоћу вате умочене у прополисове капи.

– Гљивична обољења коже: Неколико пута дневно намажите оболело подручје прополисовом кремом, машћу или капима.

– Опекотине: Умочите газу у прополисову маст и ставите преко опекотине.

– Псоријаза: Три пута дневно попијте 15 капи прополиса. У исто време мажите оболело место прополисовом кремом или машћу.




– Хемороиди: Локално користите прополисову маст, а унутрашње – капи прополиса.

– Тегобе дисајних путева: Направите чај од камилице или мајчине душице. Додајте 10 капи прополиса у посуду с врућим чајем. Покријте главу пешкиром и инхалирајте се неколико пута дневно по пет минута.

– Акне, чиреви, дерматитис, екцем: Мажите оболела места неколико пута дневно квалитетно кремом или тинктуром прополиса.

– Парадентоза: Упаљено зубно месо мажите прополисовим капима три пута дневно. Пре тога добро оперите зубе четкицом.

– Алопеција: Тинктуру прополиса разредите млаком водом у количини 1 : 5. Kористите овај раствор за масажу власишта и испирање косе.

Због обиља биолошко активних материја које су неопходне свакоји ћелији нашег тела, с правом можемо рећи да је прополис „антибиотик који храни и лечи”.



Извор: Алтернатива за Вас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *