Дивља нана је свети грал здравља: Вишеструко корисна за организам, ево како да је осушите и добијете божански зачин!

0

Shutterstock

Њена употреба данас је добро заступљена. Њоме се зачињавају разна јела као што су супе, чорбе, јаније, различита јела са месом, надеви и друго. Њена јака арома чини је тешком за комбиновање са осталим зачинима, обзиром на то да постоји опасност да их потисне и да се не осети њихов укус.

Дивља нана се користи у свежем и сувом облику. За сушење се сече почетком и за време цветања, током јула-августа. Ово треба да се уради када је мирно и сунчано време, ујутру, након што се роса подигла. Може да се бере и касно током јесени. Одсече се дно – до корена са дршкама.




Постоји неколико начина за сушење дивље нане. Један је да се осуше само листови биљке. Да бисте то учинили, након што одсечете биљке са стабљика пажљиво одсеците све листиће. Они се суше у сенци или у сушаоници до 30 степени. Добро осушени листови су тамнозелени одозго и мало светлији одоздо. Одликују се пријатним мирисом и оштрим и освежавајућим укусом.

Друга варијанта сушења јесте у целим стручковима. Исечене биљке се добро оперу и исцеде. Везују се у мале снопове концем или конопцем и закаче се испод настрешнице. Место треба да буде отворено и сеновито. Након њиховог потпуног сушења, листови се мрве. Чувају се у стакленим теглама или пластичним кутијама, постављеним на суво место.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Суви листови дивље нане, као и свежи се користе као зачин за јела или салате. Они дају освежавајући укус и пријатну арому пре свега због етеричног уља садржаног у њима.

Прочитајте још:  Шокантно сазнање! У Србији се риба чува у формалин који је канцероген и користи се за лешеве

Поред квалитета укуса, дивља нана доноси и многобројне користи за организам. Она смањује формирање гасова у цревима, помаже у ослобађању желудачно-цревних сокова и побољшава апетит, има противупална и антибактеријска својства. Мало позната чињеница је да дивља нана успешно чува сирово свеже млеко да не прокисне када се стави у њега.

Сушење дивље нане није тежак задатак. Зачин је потребан у свакој кући у свако време. На идентичан начин се суше и чувају још и чубар, першун, босиљак, мирођија, селен, целер и оригано.



(Стил.курир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *