Победите мигрену и кашаљ без лекова: Ђумбир, мајчина душица, куркума и мед помоћи ће вам у томе!

0

Depositphotos/5PH

Баке нам увек предлажу разне биљне приправке или намирнице које ће нам помоћи да брже оздравимо. Сложићете се, имале су право, поједине биљке веома добро ублажавају симптоме неких болести…

Ново истраживање научника са Универзитета Оксфорд показало је да је доза меда против кашља и прехладе боља од лекова који се продају без рецепта. Истраживачи су позвали лекаре опште праксе да уместо антибиотика препишу природни лек, додајући да је то јефтиније решење уз бонус што нема лоших нуспојава.

Представљамо вам намирнице које би требало да набавите ако желите уместо таблета да користите природне лекове.




Мед против кашља

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Инфекције грудног коша које узрокују кашаљ углавном су изазване вирусима, које антибиотици не могу да лече, а у недостатку алтернатива, лекари их и даље преписују. Но, Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да прекомерно узимање антибиотика може да доведе до отпорности бактерија, што значи да би инфекције попут упале плућа и туберкулозе, које се тренутно лако лече, могле поново да постану убице.

Докторка Шарлот Албури која је помогла у спровођењу студије, каже: “Лекари често преписују антибиотике за инфекције горњих дисајних путева, чак и кад могу да буду прилично сигурни да можда неће пружити никакву клиничку корист. Ово истраживање нам пружа доказе који могу да помогну лекарима да буду сигурни у то кад предлажу људима мед уместо лекова”.

Ђумбир против мигрене

Ова намирница популарна је за лечење неколико болести. Смирује пробавне сметње, мучнину и узнемирен стомак. Но, једно истраживање показало је да би могла да буде корисна и за ублажавање главобоље и мигрене. Сматра се да ђумбир помаже при ослобађању серотонина, хемијске ствари која пружа добар осећај у мозгу – а низак ниво повезан је с мигреном.

Прочитајте још:  Чаробни ТАЛОГ ОД КАФЕ се не користи само за пилинг: Решите се непријатних мириса, а добар је и за косу




Повећавање количине серотонина може да олакша бол смањењем упале и проширивањем крвних судова. Научници су тестирали прах ђумбира на 100 добровољаца, упоређујући 250 мг ђумбира (отприлике кашичицу) с леком суматриптан, који се продаје под робном марком Имигран и Миграитан. Налази су показали да је делотворност ђумбира статистички успоредива с леком јер олакшава симптоме у року од два сата и то уз мање нуспојава.

Kуркума против бола

То је зачин који вашем омиљеном карију даје жуту боју, а у Индији се користи хиљадама година као биљни лек. Kуркума садржи хемикалије познате као куркуминоиди, од којих је најважнији куркумин. Тај активни састојак делује противупално, а истраживање је показало да може да помогне у управљању артритисом и метаболичким синдромом (који укључује дијабетес типа 2, висок крвни притисак и гојазност), као и тескобу, повреде од вежбања и болове у мишићима.

Стручњаци са Универзитета “Централ Мицхиган” кажу: “Релативно ниска доза (око 80 мг) пружа здравствене бенефиције људима који немају дијагностификована здравствена стања”.

Мајчина душица(Тимијан) против кашља

Још једна природна супер-намирница коју би требало да имате у својој кухињи или башти јесте мајчина душица или тимијан. Годинама се цвеће, лишће и уље ове биљке користе за лечење стања попут пролива, болова у стомаку, артритиса и упале грла.




Једно истраживање показало је да су људи с акутним бронхитисом који су пили сируп против кашља од тимијана и лишћа бршљана ефикасније (и брже) ублажили кашаљ него с плацебо сирупом. Научници са Универзитета “Медицине Гоеттинген” у Немачкој, открили су да је ова комбинација помогла у смањењу напада кашља за 50 посто и то два дана брже од осталих испитиваних могућности лечења, попут самог листа бршљана.

Прочитајте још:  Маска за лице од кромпира: Ублажава надутост и брише флеке и подочњаке као од шале!

Брусница против уринарних инфекција

Мало је жена које нису чуле за овај лек против уринарне инфекције. Сматра се да испијање сока од бруснице може да помогне у ублажавању бола, а то је потенцијални природни лек који треба испробати. Истраживања су показала да је вероватно потребно мало више од само чаше сока дневно. Иако може да помогне у хидратацији, што је важно кад имате уринарну инфекцију, док брусница дође до ваше бешике, њене благодати већ су се пробавиле.

Међутим, утврђено је да активни састојак у бобицама зауставља бактерије да се не “прикаче” за опну бешике. Иако је потребна прилично велика доза како би се зауставиле бактерије које узрокују инфекцију, једно истраживање открило је да капсуле бруснице ипак боље делују.

Лаванда против тескобе

Ако сте се икада борили с несаницом и “гуглали” који лекови помажу, велика је вероватноћа да сте испробали умирујућу арому лаванде. Ипак, ова биљка такође може да помогне у ублажавању симптома тескобе, која је један од најчешћих проблема код менталног здравља.




Стручњаци с бечког универзитета су 2014. године открили да свакодневно узимање капсула лаванде може да ублажи симптоме анксиозности – уз благодати које се осете за само две недеље. Више од 15 испитивања показало је да капсуле могу да ублаже симптоме онима којима је дијагностификован благи облик анксиозности, те да је лечење било “једнако ефикасно” као и прописани лекови против анксиозности.

Пилећа супа против прехладе

Напокон постоје докази да тањир укусне домаће пилеће супе лечи прехладу. Вруће течности, као на пример врућа вода и лимун, као и супе, већ дуго показују да смањују накупљање слузи. Такође, помажу нам да останемо хидрирани, што подржава имунолошки систем да ефикасно делује.

Прочитајте још:  Јефтин колач са бананама у тигању: Без миксера и рерне, готов за пола сата! (РЕЦЕПТ)

Научници Медицинског центра Универзитета у Небраски открили су да пилећа супа такође има противупална својства, што би могло да олакша озбиљност респираторних инфекција. Они су проучавали ефекат супе на бела крвна зрнца одговорна за имунолошки систем тела и утврђено је да пилећа супа зауставља потребу да се оне активирају.

Ако имате било каквих здравствених проблема или узимате лекове, разговарајте с лекаром опште праксе пре додавања ових намирница прехрани, пише Тхе Сун, преноси 24сата.хр.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *