Ово је нова влада: Све неспособнији од неспособнијег!

0

Влада Србије (Фото: srbija.gov.rs)

У Немањиној 11 биће значајног освежења пошто ће мандатар Ана Брнабић следити препоруку председника Србије Александра Вучића да у њеном новом кабинету половина чланова буду жене, што би значило њих 12, и да се оформе два нова ресора – за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и за бригу о породици, деци и демографији.

Извесно је једино да је Ана премијер, остало је подложно променама иако је председник направио обрисе будуће владе. Неколицина ће задржати позиције у министарствима, али биће и ротација, рокада и доста нових лица, пре свега, дама (погледај оквир). Почетком следеће седмице биће одржана још једна седница Председништва СНС на којој ће бити утврђени ресори. Уследиће седнице Народне скупштине, где ће бити изабран председник парламента, изгласани нови закони о министарствима и Влади, а онда ће заклетве положити премијерка и нови министри.

Међу новим лицима у ресору за људска права помињу се извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић и(ли) бивша повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Антонијевић каже да није било понуда и да му се то не уклапа у пословни двогодишњи план, док Јанковићева признаје да би била спремна да прихвати нови ангажман:




– Пуну подршку дајем формирању та два нова ресора, као и већу заступљеност жена, то су ствари за које се годинама залажем. Са мном нико није разговарао, али сам спремна да прихватим ново задужење. Ипак, сигурна сам да има пуно кандидата за ту функцију, нарочито оних који су чланови странака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Вучићу од Врања признање и 100.000 динара за ДОПРИНОС уметности

Чини се да највише кандидата има у трци за ресор који је досад водио Владан Вукосављевић. За место министра културе помињу се чак четири даме Маја Гојковић, Јелена Триван, Аја Јунг, Ана Илић.

Нова лица из Академије

Ресоре би могла да преузму потпуно нова лица из СНС Академије за младе лидере попут дипломираног економисте и предузетнице Иване Поповић. Спекулише се да је на листи кандидаткиња за министарске позиције и посланица СНС Сандра Божић, која би од социјалисте Бранка Ружића могла да преузме Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и Гордана Чомић, избачена чланица ДС.

Кркобабић и Поповић остају на функцијама

Председник ПУПС Милан Кркобабић опстаје у новој влади на позицији министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију јавних предузећа. Постоји сагласност у оцени да је Кркобабић показао изузетно залагање и резултате у том ресору. И Ненад Поповић ће задржати позицију министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој.




Они ће задржати ресоре

Ивица Дачић – спољни послови

Александар Антић – рударство и енергетика

Синиша Мали – финансије

Бранислав Недимовић – пољопривреда.

Кандидати за министарске позиције




Братислав Гашић – директор БИА би могао да дође на чело
Министарства унутрашњих послова

Небојша Стефановић – министар полиције виђен за новог министра одбране

Александар Вулин – из Министарства одбране могао би да оде на позицију директора БИА

Ивица Дачић – остаје министар спољних послова

Марија Обрадовић – посланица СНС кандидат за министарку за бригу о деци и демографију

Дарија Кисић Тепавчевић – заменица директора “Батута” кандидат за министарку за бригу о деци и демографију

Прочитајте још:  Данас у 20х престаје рад кафића, ресторана, тржних центара, али и јавни превоз

Ирена Вујовић – бивша председница општине Савски венац виђена у ресору за људска права и равноправност полова или на челу портфеља екологије

Бранкица Јанковић – повереница за заштиту равноправности виђена у ресору за људска права и равноправност полова

Сузана Грубјешић – некадашња вицепремијерка за европске интеграције сад би могла да преузме истоимено министарство

Зорана Михајловић – остаје министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Није искључено и да јој поделе ресор




Јелена Жарић – Ковачевић адвокат и посланик СНС из Новог Сада
могла би да наследи Нелу Кубуровић на челу Министарства правде

Зоран Гајић – председник Одбојкашког савеза Србије помиње се као наследник Вање Удовичића у Министарству омладине и спорта

Марко Чадеж – досадашњи председник Привредне коморе Србије виђен за министра привреде

Татјана Матић – државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација и потпредседница СДПС мења лидера Расима Љајића, који више неће бити у Влади.



Српски телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *