Профит пречи од чистог ваздуха

0

Смог (Фото: JEWEL SAMAD)

Привредни суд у Зајечару донео је, јавља Центар за истраживачко новинарство, пресуду којом је за загађење ваздуха у Бору окривио компанију „Циђин Бор копер”, наследника РТВ Бора, и једног од њених руководилаца. Због тога што је у пар дана 2019. и 2020. године концентрација сумпор-диоксида била већа осам пута од дозвољене у обавези су да плате 450.000 динара. Будући да су обе стране уложиле жалбу, и кинеска компанија и Основно јавно тужилаштво у Зајечару, које овај поступак води по пријави Министарства екологије, коначну реч даће Привредни суд у Београду.

Бор је и прошле године био у врху градова са најзагађенијим ваздухом, па су на улицама настављени протести грађана, а недавно је и градска управа у Општинском јавном тужилаштву поднела кривична пријаву против „Циђин Бор копера”. Градоначелник Бора Александар Миликић за наш лист није желео да открива детаље пријаве.




Компанија „Циђин” је два дана после поднете кривичне пријаве од стране градске управе издала саопштење у којем се наводи да заустављају рад топионице и почињу ремонт који је иначе био планиран за новембар.

– После испитивања, потврђено је да су узроци овог прекорачења емисија озбиљна оштећења веома старе опреме за сакупљање прашине и димних гасова, као и система за одсумпоравање, што доводи до повећања преливања димних гасова – наводи се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




На тему забрињавајућег квалитета борског ваздуха није био рад да говори ни директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.

– Могао бих једино да дам коментар у вези са Беочином – у краткој поруци одговорио је Радовић, сугеришући нам тако да се, уместо загађења у Бору, окренемо лепшим темама као што је постављање нове мерне станице у Беочину.

Прочитајте још:  Зато могу несметано да трују народ и експлоатишу СРПСКО злато: Инвестиције "Зиђина" међу најважнијим у земљи

Док надлежни избегавају да говоре о овом проблему, подаци показују да су концентрације сумпор-диоксида у више наврата прекорачиле дозвољених 350 микрограма. Тако је рецимо, 28. августа забележен рекорд од 2.285 микрограма.

Професор на Електротехничком факултету др Слободан Вукосавић упозорава да ниво суспендованих честица измерен у градовима Србије има негативан утицај на здравље људи, смањује отпорност на респираторне инфекције и умањује когнитивну интелигенцију.




– У индустријским центрима какви су Бор и Смедерево ваздух је додатно загађен емисијама из производних погона. У местима где нема регистрованих загађења углавном нема ни мерне опреме – додаје др Вукосавић.

Пре само пар година медији су извештавали да је стање у Бору боље, јер је РТБ „Бор” пустио у рад нову топионицу бакра. Најновије вести о кривичним пријавама, протестима, показују да ипак није тако.

– Нови власници РТБ су покренули производњу и дали чврсто обећање да ће решити проблем загађења. Током лета 2020, мерења концентрације оксида сумпора која спроводи Институт за рударство и металургију су за већа од граничних, док је загађење арсеном током августа достигло 323 пута већи износ, што сугерише да је профит однео победу над екологијом – сматра наш саговорник.

Решење за квалитетнији ваздух у Србији налази се у новцу – чист ваздух у еврима нас кошта око 2,4 милијарде. Толико је потребно уложити да се исправе последице које је на животну средину оставила продужена транзиција привреде, лоше пословање државних предузећа и низак ниво свести. А највише улагања се очекује од државе јер су највећи загађивачи предузећа у државном власништву – ЕПС, РТБ „Бор”, „Азотара”, „Петрохемија”, градске топлане… А како нам следи хладно време, овај невидљиви проблем постаће видљивији.

Прочитајте још:  КРАЂА НА РЕФЕРЕНДУМУ: Чак 45 одсто „гласало“ од куће!




– Најважнији узрок загађења ваздуха је прекомерна емисија суспендованих честица. Највећи загађивачи су мале топлане и индивидуална ложишта која користе застарелу опрему и гориво лошијег квалитета. Квалитет ваздуха је додатно угрожен током зимских месеци због утицаја температурне инверзије и ниских температура које могу принудити слабије стојећа домаћинства да ложе све што може горети – напомиње др Вукосавић.

Наш саговорник додаје и да је загађење животне средине уско повезано са другим проблемима и често указује на неправедну расподелу.

– Дивље депоније и прекомерне емисије су ређе плод немара а чешће жеље да се заради на рачун екологије. Интересне групе које профитирају на кршењу прописа користе свој медијски утицај да прикрију праве узроке загађења. Проблему доприноси и необавештеност, пасивност и поводљивост становништва. Подједнако су штетни и непромишљени захтеви да се затворе сви индустријски погони. Ефикасну одбрану представља будна и информисана заједница спремна да уложи време и напор како би заштитила свој ваздух, воду и земљу на одржив начин, одбијајући понуђене наративе и ослањајући се на сопствено расуђивање – закључује наш саговорник.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *