Ватикан признао зверства у Јасеновцу: Жртве назвао новомученицима

0
jasenovac

Јасеновац (Фото: Википедија)

Епископ славонски Јован (Ћулибрк) одржао је помен за новомученике који су убијени у концентрационом логору Јасеновац од 1941. до 1945. године. Био је то највећи радни логор и логор смрти у оквиру НДХ, хрватске државе која је била сателит нациста.

У манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, православни владика је у недјељу служио божанску литургију у знак сјећања на јасеновачке новомученике. Такође је организовао међународни научни симпозијум о логору смрти државе НДХ. Конференција у Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу одржана је седми пут. У свом уводном обраћању епископ славонски се сјетио 75. годишњице завршетка Другог свјетског рата.




Ојачати историјско чињенично знање и памћење

Међу говорницима на симпозијуму били су васељенски патријарх Вартоломеј I, директор Центра Симона Визентала у Јерусалиму, Ефраим Зуроф и пензионисани православни херцеговачки епископ Атанасије (Јевтић). Према ријечима владике Јована, циљ конференције је пружање теолошког промишљања о страдању на солидној основи познавања историјских чињеница.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Концентрациони логор Јасеновац

То је био једини логор за истребљење у Европи током Другог свјетског рата у којем су планиране ликвидације без њемачког учешћа. Логорски комплекс налазио се 95 километара југоисточно од Загреба, у близини града Јасеновца, и простирао се дуж лијеве обале Саве од ушћа Уне до Старе Градишке. Било је укупно пет пододјељења (Јасеновац I-V) и три мања логора, укључујући дјечији концентрациони логор Сисак, који је највећи концентрациони логор само за дјецу. Већину жртава припадници НДХ послали су у Јасеновац искључиво због њихове православне вјере. Међу жртвама су били и Јевреји, припадници ромских мањина, Хрвати и Бошњаци који нису дијелили ставове тадашњег режима.

Прочитајте још:  Треба нам споменик жртвама комунистичког терора



Извор: ИН4С

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *