НАШЕ СЛУЖБЕ УПОЗОРИЛЕ ДРЖАВНИ И ВОЈНИ ВРХ: Албанска акција Част – четири циља за хаос на Косову!

0

Срби на Косову и Метохији, нарочито они у енклавама, у наредним данима биће мета организованих провокација и напада Албанаца, а све у циљу стварања нестабилности која би довела до поновног застоја у дијалогу Београда и Приштине као и опструкције сарадње са Специјалним судом у Хагу.

Ово упозорење, како незванично сазнају “Новости”, наше безбедносне службе предочиле су државном и војном врху и оно посебно добија на тежини јер су у последњих неколико дана учестали атаци на српско становништво укључујући чак и децу.

Према информацијама листа, албански челници у јужној покрајини од почетка септембра спроводе акцију под кодним именом “Част” како би спречили подизање оптужнице против председника тзв. Косова Хашима Тачија и његовог сарадника Кадрија Весељија, због убиства скоро сто људи, ратног злочина, прогона и мучења, пред Специјалним судом у Хагу.




Осим притиска и покушаја дискредитације Суда, који до 24. октобра мора да донесе одлуку о оптужницама, намера им је и да Приштина поново направи застој у преговорима са Београдом, јер не жели да разговара о формирању Заједнице српских општина, што потврђује и изјава тзв. премијера Абдулаха Хотија да је “питање ЗСО завршено”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како преносе извори листа, акција је започета када су објављени документи Специјалног тужилаштва са именима и подацима потенцијалних сведока против бивших представника тзв. ОВК, које је непознати човек испоручио удружењу ветерана ради застрашивања оних који желе да говоре о злочинима.

У другој фази операције, која се зове “Катана” (надимак погинулог команданта тзв. ОВК Агима Рамаданија), кренуло се на нападе на Србе на КиМ, јавну промоцију Тачија и Весељија те довођење у везу међународног суда са службама безбедности из Србије и Русије.

Прочитајте још:  ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ДОНЕО ОДЛУКУ! Да ли ће цркве бити закључане у недељу?

Опасни план са застрашивањем Срба увелико се спроводи. Тако су пре два дана непознате особе покушале да у Бабином Мосту код Обилића, на силу угурају девојчицу српске националности у аутомобил, али је она успела да побегне. Такође, у Племетини је покушана отмица српског дечака Мартина Вукасновића. Иначе, малишани из ове породице су претходно још два пута били мета, али срећом киднапери нису успели да их одвоје од родитеља. Даље, испред школе у Доњој Брњици надомак Приштине Албанац је пуцао на окупљену српску децу. Срећом, повређених није било. Нападнут је и Ауто-сервис у Шилову, навијачи су скандирали против Србије испред цркве Богородице Љевишке у Призрену, министар просвете Младен Шарчевић није могао да уђе на КиМ, скрнављена је црква у Бабином Мосту.




Према речима генерала Митра Ковача, директора Евроазијског безбедносног форума, континуитет терористичке ОВК наставља се њиховим деловањем у политици, од племена, преко месних заједница и општина до највишег нивоа власти:

– Сви покушаји да се помере са функција не пролазе. Они се налазе по дубини хијерархије. Застрашивали су људе још од терористичке и оружане побуне, а то чине и данас. Треба да прође још доста времена како би се по дубини склонили сви представници ОВК, да се промени систем вредности и доведу људи који нису укаљани. Читава организација ветерана ОВК промовише њихове такозване вредности и отуда проблеми за безбедност Срба, посебно оних јужно од Ибра, који су у енклавама и окружени Албанцима.

Ковач наводи да се практично спроводи наставак геноцида, да нико више не говори о повратку 250.000 Срба на КиМ, те да је тај процес почео, али је заустављен.

Прочитајте још:  Опкољен специјалним снагама, лидер сепаратиста се усудио да посети српске енклаве на Космету

– Док год међународна заједница кроз безбедносне структуре нешто не уради на демонтажи ОВК имаћемо нестабилну ситуацију и дијалог Београда и Приштине неће моћи да се води – наводи Ковач.

На наше питање, да ли би подизање оптужница против Тачија и Весељија могло да помогне демонтажи настављача ОВК, наш саговорник одговара одрично, “јер они као мафија увек траже новог вођу”, али да би помогло уколико би међународна заједница заговарала имплементацију кадрова који немају везе за ОВК, јер то не може да се уради без спољног фактора.




Иначе, иако су политички противници, са акцијом “Част” слажу се Тачи и Весељи и председник Алијансе за будућност Косова и бивши премијер Рамуш Харадинај, који је такође давао изјаву пред тужиоцима Специјалног суда. Ово деловање Албанаца дешава се у данима када је пре 22 године из заседе убијено пет српских војника СРЈ, у близини Кошара.

Рамадани вуче конце

Према сазнањима листа, руководилац акције “Част” је генерални инспектор тзв. Косовске обавештајне службе Бурим Рамадани који је на ову функцију постављен на предлог Харадинаја. Он се школовао у Приштини, Немачкој и САД, а док је био посланик од 2011. до 2014. истицао се по антисрпским и антируским ставовима. Када је Тачи најављивао да Приштина треба да укине таксе на српску робу, он је био изричито против. Говорио је да га брину “руске ракете у Србији”, као и да је “мини-шенген замка проруске Србије”.

Закон и даље без кворума

Нацрт закона о вредностима тзв. ОВК, који је предложила Демократска партија Косова, ни јуче није усвојен, јер је у парламенту било само 37 посланика. Посланици из ДПК и Алијансе за будућност Косова Газмен Битићи и Тиме Кадријај позвали су колеге да гласају, јер “ОВК заслужује добар третман од стране свих”. Ипак, Самоопредељење и Демократски савез Косова сматрају да акт не штити довољно представнике ОВК.

Прочитајте још:  Српкиња из Грачанице: Шта све можемо да издржимо, само када би наша држава била уз нас



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *