Секретар МУП-а предложен као сведок одбране у случају „Јовањица“

0

Милосав Миличковић, државни секретар МУП-а (Фото: МУП)

Адвокатица Предрага Kолувије, оптуженог за узгајање 1,6 тона марихуане, данас је на суђењу рекла да је предложила као сведока Милосава Миличковића, државног секретара у Министарству унутрашњих послова. Она је на више начина покушавала да оспори оптужницу, жалила се на медијску хајку и на рад тужиоца.

Данашње суђење Предрагу Kолувији и сарадницима, једно од тренутно најпознатијих поступака организованог криминала, протекло је у излагању његове адвокатице Зоре Добричанин Никодиновић која је објаснила како ће бранити свог клијента.

У судници се чуло и име високог функционера полиције.

Наиме, Kолувијина адвокатица рекла је да је предложила као сведока Милосава Миличковића, државног секретара у Министарству унутрашњих послова и једног од оснивача Српске напредне странке (СНС).




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако суд прихвати овај предлог, његово сведочење требало би да помогне Kолувији да докаже невиност.

Kолувија, наиме, тврди да није узгајао марихуану, већ индустријску конопљу – биљку из исте породице која је легална за узгајање. Његова одбрана каже да је узгајање ове биљке пријавио Министарству пољопривреде, али и МУП-у и да Миличковић то може да потврди.

„Полиција је знала да се то (индустријска конопља) производи тамо“, рекла је адвокатица. „Предложили смо Миличковића за сведока са којим је Kолувија ишао на пословне, а не неке приватне разговоре”.

О тим састанцима први пут се сазнало у оптужници, о чему је KРИK раније писао.

Сведок Небојша Ђурђевић, маркетиншки менаџер у „Јовањици” и бивши новинар Студија Б, испричао је тужилаштву да се Kолувија састао са Миличковићем 2016. године у његовој канцеларији у згради СИВ-а.

Прочитајте још:  Кампања Нове да се оправда за пацке од Сороша




„Суштина тог разговора је била да је Предраг Kолувија размишљао о производњи индустријске конопље и покушао је са Миличковићем да реши то питање”, објаснио је Ђурђевић и напоменуо да је састанак трајао 15-ак минута.

Секретар МУП-а и власник „Јовањице” су пријатељи и на друштвеној мрежи Фејсбук.

Kолувијина адвокатица неколико пута је поновила да се Kолувији не би исплатило да гаји марихуану.

„Један килограм медицинске конопље, што је индустријска конопља, у Немачкој кошта 20 и кусур хиљада евра. И сад ће Kолувија да производи травуљину (марихуану) коју сваки клинац на прозору и у подруму може да производи, а која кошта три до четири хиљаде евра. Где је ту економска исплативост?”, рекла је Добричанин Никодиновић.

Истицала је и да су „Јовањица” и партнерска фирма „Супериор” имале дозволе Министарства пољопривреде за гајење индустријске конопље.

Објаснила је да је „Супериор” слао „Јовањици” индустријску конопљу, где се она размножавала, па је слата назад „Супериору” који ју је затим извозио у иностранство. Све биљке су биле обележене бар-кодовима, које је полиција уклонила, због чега је вештачење биљака компромитовано”, тврди адвокатица.

Она је за оптужницу рекла да је „апсолутно климава” и да је тужилаштво незаконито прибавило комуникацију између Kолувије и сарадника преко тајне апликације ‘Разговор’ која је била инсталирана на њиховим телефонима.




Адвокатица са жалила на новинаре, као и на представника опозиције, за које је рекла да воде медијску хајку.

Потцењивачки се односила према тужиоцу Саши Дрецуну којег је иронично називала „мој драги тужилац”, рекла да не зна исправно да прочита стране називе сорти узгајаних биљака и истакла како му је то први случај у Специјалном тужилаштву.

Прочитајте још:  (ВИДЕО) Масовно хапшење широм Србије због педофилије: Уговарали састанке са малолетним лицима ради сексуалног односа

Тврди да је тужилац увео „политику и политизацију” у овај случај.

На суђењу се, иначе, данас појавио и посланик СНС-а Владимир Ђукановић, који је такође ангажован као Kолувијин адвокат.

„Подземље Јовањице”

За индустријску конопљу коју је Kолувија узгајао на свом имању, тужилац је јуче рекао да је то био само „параван” за прави посао – узгајање марихуане.

„Опште је познато да се кроз то дело (гајење и продаја марихане) стиче изузетна материјална корист”, рекао је тужилац Дрецун.

Објаснио је да су биљке које су пронађене код Kолувије вештачене три пута и да је у њима пронађена психоактивна супстанца ТХЦ у количини изнад законом дозвољене.




Kолувија је са осморицом сарадника ухапшен у новемберу прошле године, а полиција је испод његовог имања у Старој Пазови пронашла подземне просторије у којима се узгајала, али и сушила и паковала марихуана, како пише у оптужници. Заплењено је чак 1,6 тона марихуане, а један од полицајаца је рекао да је то једна од највећих заплена у Србији.

Kолувијин случај је привукао велику пажњу јавности управо због контаката које је он имао са различитим државним функционерима.

Током 2015. и 2016. године имање „Јовањице” посетили су тадашњи министар за рад Александар Вулин, Драган Сикимић, данас директор Агенције за спречавање корупције, и Зоран Бабић, бивши директор „Kоридора Србије”.

Најчешће је у друштву Kолувије виђан Драгомир Петронијевић, члан већа Града Београда и члан главног и извршног одбора СНС-а.

Kолувија је имао везе и у безбедносним службама Србије, што ће показати и други круг хапшења из јула ове године.

Прочитајте још:  ШИПТАРИ ПОВЛАЧЕ РАДИКАЛАН ПОТЕЗ: Прете Србији и целом Балкану! Паклени план чека одобрење Запада

Тада су ухапшени припадници обавештајне службе БИА-е и полицајци због сумње да су били део организоване групе Предрага Kолувије. Припадник Војнообавештајне агенције (ВОА) се налази у бекству.

Против њих Тужилаштво за организовани криминал и даље води истрагу.



Пише: Сара Смоловић / крик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *