Друг Данила Вучића склопио у име ПИО фонда посао са Асеком

0
Foto:N1/Privatna arhiva/Google maps

Док су се грађани Србије борили са епидемијом коронавируса и суочавали са мерама уведеним услед ванредног стања, фирма Асеко, чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, потписала је уговор са ПИО фондом у вредности од око 180 милиона динара. Да ствар буде интересантнија, потписник уговора у име ПИО био је заменик директора Реља Огњеновић, за којег је шира јавност први пут чула кад је постао члан Већа за саобраћај општине Вождовац, иако је по струци физиотерапеут. Огњеновић је такође другар Данила Вучића, сина председника Србије.

Поред набавке заштитне опреме, која је и пре, а нарочито након увођења ванредног стања, била приоритетна за државне органе Србије, један од послова које су институције склопиле, био је и уговор између Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО фонд) и фирме Ассецо СЕЕ д.о.о, чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Србије, открива Нова.рс.

Занимљиво да овај уговор (за набавку добра – Електронска писарница – управљање документима – ДМС) који је закључен 24. марта 2020. године, свега девет дана по увођењу ванредног стања и кад су увелико престале са радом филијале ПИО фонда, није потписала директорка Драгана Kалиновић, већ њен заменик Реља Огњеновић.
Kо је Реља Огњеновић

Заменик директора ПИО фонда један је од младих кадрова Српске наредне странке, а у јавности је постао познат кад је постао члан Већа за саобраћај општине Вождовац, упркос томе што његова стручна спрема (физиотерапеут) нема додирне тачке са поменутим послом. На то место је постављен 2014. године, кад је имао 24 године, а као образложење због чега је баш Огњеновић прави избор на поменуту функцију, на сајту општине Вождовац је наведено да је он имао искуство пописивача 2011. године и да је два пута по три месеца стажирао у специјалној болници за рехабилитацију и Заводу за заштиту радника МУП-а, с обзиром на завршену школу за физиотерапеута.

Огњеновић убрзо постаје и члан већа општине Вождовац, а 2015, годину дана након постављења на општинску функцју, завршава Високу школу за пословну економију и предузетништво. На тај начин је стекао звање “дипломираног економисте”.

Управо је ово академско звање омогућило даљи напредак у каријери Огњеновића, те је тако јавност ове године сазнала да је постао и заменик директора ПИО фонда.

Kао заменик ПИО фонда, Огњеновић располаже са пет милијарди евра државног новца, који користи, као што се може видети и за склапање послова са фирмом у којој директорску функцију обавља и брат премијерке Ане Брнабић.
Другар Данила Вучића

Поред информација о “пословним успесима” овог младог СНС кадра, јавност је у прошлости могла да се увери да Огњеновић гаји блиске приватне везе са сином председника Србије Александра Вучића, с обзиром да су се у неколико наврата појављивале њихове заједничке фотографије, најчешће из београдских кафана и ноћних клубова.

Подсетимо, Нова.рс је претходних дана објавила више уговора које су државне институције склопиле са “Асеком”, интернационалном ИТ компанијом чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић.

Међу њима су и они које је Асеко склопио са Електронском управом Владе Србије, министарством правде, али и бројним другим државним фирмама или телима под државном конторлом.

Kако показују званични подаци, фирма Асеко, чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, у периоду од 2016. до 2019. године од послова са државним институцијама и предузећима је приходовала више од 41 милион евра. Да ствар буде интересантнија, само у 2019. години ова фирма је од послова са Електропривредом Србије и Министарством финансија приходовала око 11.5 милиона евра.
Игор Брнабић, старији брат премијерке Ане Брнабић, директор је српског огранка фирме Ассецо СЕЕ. Kако су јавно говорили неки од његових сарадника, премијеркин брат је као млад продавац започео каријеру у фирми Пеxим коју су формирали он као мањиски партнер и оснивач Михаил Петрески.

Ова фирма се бавила развојем софтвера и решења за банкарску индустрију и током деведесетих и двехиљадитих су постали доминантна ИТ кућа у овој области. Већинско власништво Пеxим-а, око 60 одсто, су касније продали пољском Ассецу. Игор Брнабић је на место директора огранка за Србију именован у јануару 2016. године – у години када је његова сестра изабрана за министарку за локалну самоуправу.
Ни Влада ни институције које су уговоре склопиле нису за одговориле на питања Нова.рс о њиховој природи. Премијерка је, ипак, у дургим медијима говорила о уговорима. Истакла је да у овом случају није било никакве корупције и да ни она, ни њен брат тако нешто никада не би радили.

Раније је овом случају говорила и потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић. Она је претходне недеље показала документа према којима, како тврди, доказује како је фирма Игора Брнабића, брата премијерке Србије, од кад је она постала шефица владе, добила за различите послове више од 40 милиона евра из државног буџета.

Тепић је рекла да је осим од ЕПС-а, Националне службе за запошљавање, Министарства финансија, Министарства трговине и Kанцеларија за информационе технологије и електронску управу, фирми рођеног брата премијерке доделила уговор вредан 180 милиона динара, оценивши то као најдиректнији могући сукоб интереса.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.