Kонтрола открила хемикалије које изазивају рак у обичним намирницама из маркета

0
евра

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Људи који своје намирнице купују у маркертима са њима заједно купују и „забрињавајуц́е“ хемикалије, према резултатима испитивања хране које је објавила Управа за храну и лекове (ФДА).

У извештају се наводи да су регулатори открили да, у маркетима, месо и морска храна, као и чоколадни колачи на полицама садрже знатне нивое пер и пол- флуороалкилних супстанци, или ПФАС.

Скоро половина меса и рибе имала је двоструко више или преко тренутно препоручених нивоа за вештачка једињења, док су чоколадни колачи имали и до 250 пута више од смерница ФДА.

Али сама ФДА је умањила налазе рекавши да пронађени нивои „вероватно нец́е представљати бригу по здравље људи.

Управа је такође инсистирала на томе да нема довољно доказа који би повезали ниво ПФАС који се налази у прехрамбеним производима и повишен ниво пронађен у људској крви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Недавни извештај савезне токсикологије имао је сличне резултате, наводец́и везе између повишеног нивоа ПФАС у крвотоку и здравствених проблема, али престао је да као узрок наводи једињење.

Пер- и пол-флуороалкил супстанце су синтетичке хемикалије које се налазе у многим производима који се свакодневно користе, као што су одец́а и тканине отпорне на мрље, амбалажа за храну, пена за гашење пожара – чак и конац за зубе.

Први пут развијен од стране ДуПонт-а 1938. године и коришц́ен за нелепљиво посуђе, сада постоји скоро 5.000 врста ПФАС-а. Индустрије попут војске и ваздухопловства такође користе ова једињења, а Министарство одбране их сматра незамењивим у сузбијању пожара.

Због свих предности, употреба ПФАС-а остаје контроверзна и то с добрим разлогом. Ове хемикалије биле су предмет недавних саслушања у конгресу и државног законодавства, јер више студија открива опасности ПФАС-а по здравље људи и животну средину.

Прочитајте још:  Дејли експрес: САД губе контролу над светским поретком




ФДА, са своје стране, ризике које представља контаминација ПФАС-ом у храни сматра „случајем до случаја“ – упркос студијама које је повезују са раком, дислипидемијом и неуротоксичношц́у.

Истраживачи су узорковали производе купљене у средњоатлантским градовима и тестирали их на ПФАС.

Перфлуорооктансулфонска киселина (ПФОС, врста ПФАС) и даље је примећена у месу (јангјетина и говедина), перађевинама (пилетина и ц́уретина), риби и плодовима мора ( лосос, сом и бакалар) па чак и у хот-договима.

Друга врста ПФАС-а под називом ПФПеА била је присутна у чоколадном колачу тестираном од стране регулатора.

Поред тога, открили су да лиснато зелено поврц́е узгајано на 10 миља од биљака зараженим ПФАС-ом још увек садржи повишен ниво хемикалије.

У саопштењу Агенције за заштиту животне средине је речено да ц́е размотрити обавезан пропис за ПФАС након што су тестови открили загађење у водним системима, а администрација то назива „националним приоритетом“.



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *