1000 дана од убиства Оливера Ивановића

0
Оливер Ивановић (Foto: Fonet Zoran Mrđa)

Поводом 1000 дана од убиства Оливера Ивановића Српски национални форум и Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ издају заједничко саопштење.

Данас је 1000–ти дан од када је ликвидиран Оливер Ивановић, а исто толико траје и смишљено заташкавања овог свирепог и подмуклог злочина. Не постоји никакво оправдање за истражне и правосудне органе тзв. Републике Косово и српских власти у Београду, нити разлог који би, и једне и друге, ослободио одговорности због вођења поступка без икаквог резултата. Чињеница да је и после скоро 3 године од убиства судски поступак враћен на сам почетак, најдиректније говори о смишљеном опструирању у откривања налогодаваца и извршилаца овог гнусног злочина.

Да би се у томе „успело“, тако компликована и осетљива истрага поверена је неспособним и корумпираним косовским безбедносним службама и органима правосуђа, за шта посебну одговорност сноси међународна заједница која на Косову и Метохији има под контролом све релевантне полуге власти.
Неприхватљиво је и понашање државног врха Републике Србије и председника Александра Вучића, који је након убиства јавно обећао да ће „преврнути сваки камен“ да би пронашао налогодавце и извршиоце. Уместо да ангажују све надлежне безбедносне и правосудне органе и омогући им да истраже околности, покушају да пронађу налогодавце и учиниоце овог гнусног кукавичког политичког убиства, он је, злоупотрбљавајући своју политичку моћ, од многих осумњиченог Милана Радојичића, ослободио од било какве сумње, полиграфским испитивањем, што је непознато у правосудној пракси Србије и шире.

И не само то, свемоћни председник Србије, као што је за 24 сати „утврдио“ да Милан Радојичић „нема никакве везе“ са Оливеровим убиством, тако је могао да за протеклих 1000 дана наложи надлежним органима да пронађу налогодавце и ауторе инкриминисаног спота о Оливеру, у коме је проглашен велеиздајником и којим му је „на челу нацртана мета“. Нажалост, надлежни правосудни органи и он лично, већ три године избегавају да дају одговор на ту, свима познату чињеницу, релативизујући је образложењем „да је све дозвољено у јеку изборне кампање и политичке борбе“. Све би то, и могло бити тако, да резултат тако створене атмосфере око несрећног Оливера није резултирало његовим убиством. А најтужнија чињеница је , да су га они исти који су га прогласили велеиздајником и страним плаћеником, сахранили у Алеји заслужних грађана, коме је и ту место, али не тако рано и у њиховој режији.
Не прејудицирајући одговор на питање ко је убио Оливера Ивановића, дужни смо да укажемо на чињења и нечињења која су допринела да и након 1000 дана немамо одговор о позадини овог политичког убиства, његовим налогодавцима и извршиоцима.

Ћутање и прикривање чињеница о убиству су тешка кривична дела, због којих ће, надамо се, једног дана сви одговорни бити процесуирани. У нади да ће се то ускоро десити, слава Оливеру Ивановићу!Грачаница
Косовска Митровица
12.10.2020. године Информативнe службе
Српског националног форума и Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.