Ево зашто је Михољдан најнеобичнији празник у години: 12. октобра будите слободни да радите до миле воље!

0

Преподобни Кирјак Отшелник (Фото: Википедија)

Празник преподобног Kирјака Отшелника – Михољдан, као празник вековима уназад обележавају на исти дан католици, православци и протестанти широм Европе. По томе је овај датум јединствен међу хришћанима разних конгрегација.

Још понечему овај празник није као други. За разлику од многих других црквених празника, када се “забрањује ово или оно”, народ каже да на Михољдан баш треба радити – али не у кући.

Тај обичај потиче из времена када су се почетком октобра обављали последњи пољопривредни радови пред почетак зиме, тако да су све снаге биле упрте у те послове, а они кућни могу да сачекају и зимско време.

Постоји и веровање да се на Михољдан не треба венчавати. И ово је веровање такође утемељено на томе да сватови не би могли да окупе госте јер су сви заузети другим пословима за припрему за зиму.

У Боки Kоторској, Михољдан зову још и господски празник, јер су га славиле чувене поморске породице тог краја, а морнари на овај дан никада нису испловљавали на море како не би увредили свеца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српски народ верује и да су рођени на овај дан посебно надарени и да ће имати много среће у животу.

О Светом Kирјаку Отшелнику

Свети Kиријак рођен је у Kоринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, врло рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Прочитајте још:  Говор Вучића у УН:"ЧУВАЈУЋИ НАШЕ ГРАНИЦЕ, ЧУВАТЕ И СВОЈЕ"

Боравио је у више манастира, посвећен хришћанској вери и борећи се против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Kиријака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Поживео је 109 година и упокојио се 557. године у пустињи, где је провео старост и последње године живота.

У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

Свети Kирјак је заштитник и слава многих српских домова. Слави се у Боки Kоторској као заштитник помораца, а у појединим српским селима одржавају се заветине и организују литије.

Мишји дан

Михољдан се назива још и мишји дан. Верује се да ће мишеви и друге пољске животињице угинути на данашњи дан ако дотле у своја склоништа нису допремили храну за преко зиме. Сходно томе Михољдан се сматра и даном после којег треба полако почети са припремом зимнице.

Према народном веровању, тек после Михољдана наступа права јесен, иако она календарски већ увелико траје. Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.



Мондо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *