Ана Брнабић: Одлив мозгова можда није лоша ствар

3
Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Премијерка и мандатарка Владе-у-формирању Ана Брнабић изјавила је јуче, након састанка са директором Kанцеларије Америчке развојне агенције Џоном Јовановићем о пројектима у којима би Србија и ДФЦ могли да остваре сарадњу, да одлив мозгова може бити и позитивна ствар.

“Нама није проблем, и није проблем ниједној земљи, када причамо о одливу мозгова је сам одлив мозгова. То може да буде и добро за једну земљу. Док год ви успете као земља да тај одлив мозгова пређе у циркулацију мозгова”, рекла је јуче премијерка.
Да Србија предњачи у одливу мозгова – термин који се користи за напуштање образованих и стручних кадрова из земље – добро је позната чињеница: трошкови одласка младих коштају државу и до 1,2 милијарде евра годишње, показало је истраживање “Трошкови емиграције младих из Србије”, које је спровео Институт за развој и иновације (ИРИ), уз подршку Вестминстер фондације за демократију, објављено прошле године.

Циркулација мозгова коју премијерка помиње до сада није коришћено као термин у широј јавности. Није до краја јасно како се конкретно дефинише.Нова

3 Коментара

    • циркулација мозгова је када оду школовани срби – а у србију дођу школоване стране дипломате, и нешколовани азиланти.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.