ЧИСТКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ: За њих нема више места

0

Влада Србије (Фото: srbija.gov.rs)

Половина актуелних министара из СНС највероватније ће морати да се опрости од свог радног места у Немањиној 11.

Наиме, тек пет од десет актуелних министара из редова СНС има шансу да остане у будућој влади.

Драстична промена

– Ово ће бити прави пример великих промена које су најављиване. Тренутно је у Влади десет министара из СНС, а судећи по плановима врха странке, половина њих ће бити замењена. План је да се ресори повере новим лицима која су више експерти, а мање политичари. Међу онима за које вероватно неће бити места у новој влади су министар спорта Вања Удовичић, министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, као и министар привреде Горан Кнежевић, који због здравствених разлога не наставља мандат… Такође, Министарство правде вероватно више неће водити Нела Кубуровић, која је на породиљском – прича извор.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од осталих петоро напредњака из врха извршне власти, додаје извор, само су двојица сигурна: министар пољопривреде Бранислав Недимовић и министар финансија Синиша Мали.

– За преостало троје – министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, министарку грађевинарства и саобраћаја Зорану Михајловић и министра здравља Златибора Лончара – и даље није донета дефинитивна одлука, али су веће шансе да остану у Влади.

О свему томе разматраће се на седници Председништва СНС, која у овом тренутку још није заказана, али се очекује да буде данас или сутра после подне – наводи саговорник.

Ни министри просвете Младен Шарчевић и министар културе Владан Вукосављевић, који формално нису чланови СНС, али су постављени у име владајуће странке, немају сигурну позицију, посебно Вукосављевић, за ког се у медијима писало да одлази с министарске функције и да ће га наследити Маја Гојковић.

Прочитајте још:  Дачић: Неспорно је да ће СНС и СПС чинити и нову владу




Искуство и освежење

Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења “Фактор плус”, каже да очекује да ће ова влада бити комбинација политике континуитета и освежења новитетима.

– Звучи ми логично да око 50 одсто старих министара из СНС остане, а 50 одсто оде. Управо сам тај сценарио прогнозирао пратећи дешавања. Александар Вучић и СНС желе да задрже континуитет рада и да наставе политику коју су водили, самим тим је логично да остаје један део министара. Ако би се сви променили, онда би то значило да Влада није радила добро или да се драстично мења политика, а ни једно ни друго није случај – каже Пејић.




На сазнања да ће бити великих промена у влади, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је кратко поручио: “И треба да буде”. Министарка саобраћаја и грађевинарства Зоране Михајловић каже:

– Радујем се формирању нове владе. Свака нова влада треба да је боља од претходне.

Бира се ново руководство

Прва седница након конституисања Народне скупштине 3. августа требало би да буде у четвртак, а на њој треба да буду изабрани председник, потпредседници и секретар парламента. Такође, на дневном реду би се нашли, вероватно у петак, и закон о влади и министарствима, као и гласање предлога да се формирају два нова министарства: Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и Министарство за бригу о породици, деци и демографији. И даље је неизвесно да ли ће се предлог састава владе предложити у петак или можда чак и у понедељак. Подсетимо, као фаворит за председника парламента издвојио се Владимир Орлић, посланик СНС.

Прочитајте још:  ВУЛИН И СЕЛАКОВИЋ У ИГРИ ЗА ШЕФА БИА, ГАШИЋ НА ЧЕЛУ МУП-А



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *