Kомпанија “Јура” жариште Kовид-19, Ниш тражи помоћ државе

0

По подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Нишу, у компанији “Јура” је септембра и октобра нађено да је на коронавирус позитивно 68 радника, што је 60 одсто свих оболелих у том граду.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је изнео да је Градски штаб за ванредне ситуације данас заседао управо због стања у тој компанији и најавио да ће Град Ниш затражити помоћ државних органа због све већег броја оболелих у “Јури”.

– О затварању фабрика ми не одлучујемо, морају да се укључе одређена министарства, пре свега Министарство за рад, и инспекције, на првом месту инспекција рада и санитарна инспекција – изјавио је Тиодоровић.




Он је казао да је нишки Институт за јавно здравље понудио помоћ “Јури” у сузбијању епидемије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Увид наших инспекција и Института за јавно здравље Ниш је показао у ‘Јури’ нема спровођења свих мера. Зато ћемо тражити помоћ Републике, о ситуацији тамо мора да се изјасне одређени државни органи, тамо ради 2.500 људи – рекао је Тиодоровић новинарима.




Епидемилог Института за јавно здравље, Мирко Илић, изнео је да се корона вирус појавио и у фабрици “Јура Шин Вон”, где је од краја септембра до сада регистровано осморо оболелих.

– У септембру смо на подручју Нишавског и Топличког округа имали укупно 135 новооболелих од KОВИД-19, а у првих девет дана октобра регистровано је 66 новооболелих. У Нишу смо мали у септембру 45 оболелелих и у октобру 23 – изнео је Илић.

Он је истакао да је мирна епидемилошка ситуација у школама на подручју Нишавског и Топличког округа.

Прочитајте још:  Путовања поново онемогућена – ЕУ затворена за грађане Србије најмање две недеље

– Од почетка школске године на подручју два округа имали смо само четири оболела ученика у основним и три оболела ученика у средњим школама – рекао је Илић.




По његовим речима, стабилна је ситуација и у старачким домовима и другим установама социјалне заштите, тако да су, како је казао, од средине септембра до сада ођављене епидемије у свим домовима.

Директор нишког Дома здравља, Милорад Јеркан, рекао је да се у KОВИД-амбуланти те установе дневно прегледа 250 до 300 пацијената, од чега једна петина ради првог прегледа.

Он је казао да се ПЦР тестом коронавирус дневно потврди код два до пет пацијената. Скоро 60 одсто позитивних има 30 до 40 година, 20 одсто између 17 и 25 година, а свега је два одсто пацијената старије од 65 година.



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *