Директор Евроазијског безбедносног форума: Ево зашто журе да направе ауто-пут и пругу од Ниша до Албаније

0

НАТО (ФОТО: Јутјуб)

Америчкој администрацији и званичницима НАТО-а се жури да што пре реше питање статуса Косова, да легализују независност јужне српске покрајине и ставе је под потпуну контролу овог војног савеза.

Након овог ће се у њиховом фокусу наћи БиХ, јер Вашингтон и Брисел неће дозволити да иза првих “борбених” линија које су постављене према Русији остане “црна рупа”, упозорава директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.

Бела кућа је заинтересована да се цели Балкан интегрише у ову војну организацију. Они прво желе да простор Косова интегришу у НАТО. У том контексту треба посматрати и најављену изградњу пруге, али и аутопута Драч – Приштина – Ниш.




Њихова даља стратегија биће фокусирана на тражење решења за БиХ, везујући их за одлуку Председништва БиХ из 2009. године. И у том контексту верујем да ће и притисци из Брисела сваким даном бити све већи на Бањалуку – сматра Ковач, додајући да у том контексту треба посматрати и једну од посљедњих изјава америчког државног секретара Мајка Помпеа, када је рекао да ће “погурати” БиХ у НАТО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како каже, уколико се којим случајем деси да БиХ мимо воље српског народа уђе у овај војни савез, Србија би остала на ледини, обогаљена без Косова и са НАТО границом на реци Дрини.

– Верујем да је најбоље решење, како за БиХ, тако и за Србију, да остану војно неутралне, управо због преламања интереса великих сила на Балкану, али и како би се одржали досадашњи добри односи са Москвом и Пекингом.

Прочитајте још:  Убрзава се процес Националног окупљања који ће изградити национални отпор диктатури Брисела

Уосталом, и сви аргументи које западни, али и поједини домаћи политичари и аналитичари наводе као позитивне стране уласка у ову војну организацију, на климавим су ногама. Као један од аргумената наводе и то што смо, као, окружени овом војном организацијом. Да постоји некаква “црна рупа”. Ако НАТО није агресивна организација, а за какву се представља, у чему је онда проблем – наглашава Ковач.




С њим се слаже и декан Факултета за безбедност из Бањалуке Слободан Жупљанин, наводећи да је војна неутралност најбоље решење за обе државе.

– Поготово за БиХ због њеног уређења, али и свих спорних питања која постоје између Бањалуке и Сарајева. Српска је увек била за сарадњу. Па и са НАТО-ом. Али и другим организацијама и државама. И то је показала.

Али, власти Српске су јасно и недвосмислено рекле и шта мисле о томе да евентуално постану чланица овог војног савеза. И то је став који дели већина партија са српским предзнаком, али и грађана Српске. Не знам зашто би нам се нешто наметало, нешто што би могло изазвати кризу у земљи. Требају се доносити одлуке које ће задовољити интересе сва три народа у БиХ – поручио је Жупљанин.



Глас Српске

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *