Ништа од примирја у Карабаху: Стране настављају са гранатирањима

0

(Фото: REUTERS / Staff)

Министарство одбране Јерменије саопштило је да су од јутрос обновљени „ракетно-артиљеријски напади“ са супротне стране на линији контакта двеју снага у Карабаху, док азербејџанска страна тврди да су јерменске снаге гранатирале четири округа у Азербејџану.

„Ноћас је на контакт линији Арцах-Азербејџан ситуација била релативно стабилна напета. Ујутро је непријатељ наставио са дејствима, праћеним активном ракетном и артиљеријском паљбом у јужном, северном, североисточном и источном правцу контакт линије. Непријатељ је посебно активан у североисточном делу“, написала је портпаролка Министарства Шушан Степањан на Фејсбуку, позивајући се на податке Армије одбране Карабаха.




Према њеним речима, Армија одбране предузима сразмерне мере за сузбијање непријатељске ватре и нарушавање његових планова и контролише оперативно-тактичку ситуацију на првој линији фронта.

Са друге стране, Азербејџан је саопштио да је Јерменија гранатирала четири подручја у близини Нагорно-Карабаха.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Јерменске оружане снаге, грубо кршећи режим хуманитарног примирја, гранатирају територије Геранбојског, Тертерског и Агдамског рејона“, наводи се у саопштењу прес службе Министарства одбране Азербејџана.




Министарство је додатно саопштило и да јерменске снаге гранатирају Агџабедински рејон.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра, на позив председника Русије Владимира Путина, одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, који су трајали више од десет сати. Током преговора Јереван и Баку су договорили да се уведе прекид ватре од поднева 10. октобра, изврши размена ратних заробљеника, размена тела погинулих и додатно договоре конкретне мере примирја. Међутим, већ у суботу стране су почеле да се међусобно оптужују за нарушавање примирја.

Прочитајте још:  Снимак Украјинаца како припремају лажне лешеве за нову западну пропаганду (Видео)



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *