Британска Ми-5: Русија – непријатељски настројена земља

0
британију

Лондон (Фото: Пиксибај)

Нови шеф британске конраобавештајне службе Ми-5 Кен Макалум у свом првом јавном обраћању говорио је о „непријатељски настројеним земљама“, међу којима је споменуо и „руске, кинеске и иранске играче“.

„Један од главних изазова 2020. године за Ми-5 и за владу у целини, са становишта националне безбедности, биће деловање Русије, Кине, Ирана и низа других играча. Изазови које нам те земље постављају постају све озбиљнији и сложенији, и то у условима континуиране претње која долази од терориста“, рекао је Макалум.
Он је додао да „раде и на томе да заштите Велику Британију од непријатељски настројених држава.

„Ми се суочавамо са широким спектром претњи – нису у питању само шпијуни и крађа државних тајни. Ове године се супротстављамо претњама становништву, која иду све до убистава, на шта подсећа тровање Алексеја Наваљног, као и претњама нашој економији, нашим научним истраживањима, нашој инфраструктури. И оно о чему се широко расправља, супротстављамо са претњама нашој демократији“, рекао је Макалум новинарима.




Он је такође додао да британске обавештајне службе бележе хакерске нападе, који су усмерени на крађу података о британским вакцинама против короне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Коментаришући претпоставке појединих британских парламентараца да је Русија наводно умешана у гласање о „брегзиту“, Макалум је рекао да је „Ми-5 спровела истрагу о могућем мешању у изборни процес, али да нису открили ништа вредно пажње“.

Лондон је у марту саопштио да је Макалум дошао на чело британске контраобавештајне службе.

Русија је више пута негирала оптужбе за мешање у изборе и демократске процесе у другим земљама.

Прочитајте још:  САД и НАТО су одговорни за сукоб у Украјини – амерички политиколог Џон Миршајмер



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *