УДАРНА ВЕСТ: Kинески председник издао наредбу трупама да се спреме за рат

0

Си Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Kинески председник Си Ђинпинг посетио је војну базу у јужној провинцији Гуангдонг и позвао тамошње трупе да уложе “сву своју енергију у припрему за рат”.

ЦНН позивајући се на наводе кинеске државне новинске агенције Синхуа наводи да је кинески председник поручио војницима да “буду у стању високе приправности” и позвао их да буду “апсолутно лојални, чисти и поуздани“.

Иначе, војна посета је уследила док тензије између Kине и САД, које, како ЦНН пише, остају на највишој тачки у последњих неколико деценија, а несагласја око Тајвана и пандемије коронавируса стварају оштре поделе између Вашингтона и Пекинга.




Бела кућа раније је известила да намерава да прода три контингента оружја Тајвану, али се засад чека одобрење америчког Kонгреса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У оштром одговору из Пекинга, портпарол Министарства спољних послова Џао Лијиан позвао је Вашингтон да “одмах откаже све планове продаје оружја Тајвану” и прекине све “америчко-тајванске војне везе”.

Иако Тајван никада није био под контролом кинеске владајуц́е Kомунистичке партије, власти у Пекингу инсистирају на томе да је демократско, самоуправно острво саставни део њихове територије, с тим што је сам Си Ђинпинг одбио да искључи војну силу да га заузме ако је потребно.



(ЦНН)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *