Kако натерати људе да се предомисле: Трик стар 350 година који стварно делује!

0

Foto: Profimedia

Изгледа да је француски математичан, филозоф и физичар из 17. века Блез Паскал имао таленат за психолошке науке. Чињеница је да је он изумео најефикаснији начин да натерате другу особу да се предомисли. Штавише, открио је више од три века пре него што су психолози почели да проучавају ову тему.

Ево шта је Паскал написао:

“Kада неког желимо да убедимо доказујући да дубоко греши, онда се морамо придржавати одређене тактике. Важно је разумети из ког угла друга особа гледа на питање које се разматра. Важно је препознати да ако ствари гледате из његовог угла, он је, наравно, у праву. Истовремено, такође признаје да заиста није разматрао све стране питања и да ће о њима да размисли. Односно, постићи ћемо то да нико неће остати увређен: уосталом, ниједна особа на свету не може да види апсолутно све стране. А чињеница да је у праву “из свог угла” је, наравно чиста истина.




Људима је боље да друге убеђују на основу свог аргумента који износе него да намећу своје мисли.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једноставно речено, Паскал је предложио да пре него што се не сложите са неким, прво истакнете да је у праву. А да би се предомислила та особа, треба их постепено навести на то. И то на такав начин да имају осећај да су сами дошли до тих нових мисли (ваших мисли).

Артур Маркман, професор психологије са Универзитета у Тексасу, у потпуности се слаже са Паскалом, објашњава:

“Дакле, да би се неко натерао да се предомисли, први корак је да га уверите да је он сасвим у праву. Такође ћете сирити особу и онемогућити тврдоглаво одбацивање било каквих аргумената. Јер ако одмах почнете да убеђујете другу страну да греши, она ће прва реакција бити: “Не желим и нећу да сарађујем са тобом”. Али ако започнете разговор речима: “Слажем се, твоји коментари су веома разумни. Верујем да се нико не може сложити са тврдњом…” Тада ћете дати сигнал другој страни да може сарађивати са вама. А након тога већ можете да изразите своје мисли које веома лако могу да “уђу у главу” супротне стране.”

Прочитајте још:  Не бацајте воду у којој сте кували пиринач: Древни кинески лек за здрав организам




Маркаман наглашава: саговорник мора бити сигуран да га нико није приморао да се предомисли.

На крају крајева, ако имате идеју, сами сте дошли на њу и поносите се њоме, онда апсолутно не желите да је одбаците. Само неколицина може да каже: “Променићу своја уверења ослањајући се на ваш ауторитет.”

Другим речима, ако некога желите да натерате да се предомисли, искористите тајну научника Паскала, откривену пре 350 година.



(Стил.курир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *