Пореска управа идентификовала ко не плаћа порез на уплате из иностранства

1

Пореска управа Србије утврдила је да порески обвезници, физичка лица која у иностранству остварују приход пружањем услуга развоја софтвера, превођења, држања часова страног језика, графичког дизајна, затим јутјубери, инфлуенсери не плаћају порез и друге доприносе.

У саопштењу Управа је навеле да је на основу расположивих података о уплатама из иностранства и поређењем тих података са поднетим пореским пријавама установила високу стопу непоштовања пореских прописа и идентификовала та физичка лица.

Kако се наводи, ти приходи остварују се по основу пружања разних врста услуга, а најчешће су то услуге развоја софтвера, превођења, држања часова страних језика, промоције, графичког дизајна и друге врсте услуга.
Акценат је стављен на уплате са платформи као што су Гоогле, Упwорк, Бибо Глобал Оппотунитy, Аирбнб, са платних картица Скрилл, Паyонеер и Нетеллер и извршена плаћања према Боокинг.цом.

Непоштовање пореских прописа установљено је и код физичких лица која приходе остварују на друштвеним мрежама (јутјубери, инфлуенсери), интернет клађења и слично, као и код лица која су издавала сопствене непокретности до 30 дана (стан на дан).

Пореска управа позвала је сва физичка лица која су пропустила да поднесу пореске пријаве да пре отпочињања пореске контроле или подношења захтева за покретање прекршајног поступка, самоиницијативно обрачунају порез и доприносе са припадајућом каматом и измире своје законске обавезе, како би избегла прекршајну одговорност.

Kако би избегла прекршајну одговорност позивају се лица да то учине до 31.10.2020.

Kако је најављено опредељен је одређен број лица за контролу.Нова економија

1 Коментар

  1. Што не испитају како милијарде $ излазе из Србије на којекаква острва … па одакле државним чиновницима виле, јахте, ролекси, праде … одакле „инвеститорима“ без радног стажа новац да праве зграде са становима за продају, да купују огромне површине земље, шуме … одакле голгузији 3$ да купе шећеране …

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.