Лајчак: Дијалог ће се наставити ако Србија промени Устав и одрекне се Косова и Метохије!

0
лајчак

Мирослав Лајчак

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оценио је да нема нормализације односа без договора, односно договора без ЗСО, и упозорио да Брисел не може да прихвати слово устава као „црвену линију“.

„Ако се Београд држи свог, а Приштина свог устава, онда нема простора за дијалог“, рекао је Лајчак који каже да претпоставља и да смо данас ближи формирању ЗСО пошто је то део свеобухватног споразума.
На питање РТС-а да ли ЕУ смета што је била посредник у постизању споразума, а после седам година постоје одредбе које нису испуњене, Лајчак одгова – „апсолутно“.

„Зато смо променили приступ и преговарамо о свеобухватном споразуму који треба да процес доведе до краја и да се бави питањима која досад нису разматрана и да се примени оно што није, попут ЗСО. Не желимо ово да до у недоглед продужавамо. Верујемо да после 10 година треба да дођемо до краја“, сматра Лајчак.

Према његовим речима, дијалог мора да буде праведан, и две стране ће потписати само онај споразум који им одговара.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли смо сада заиста ближи формирању ЗСО Лајчак је рекао да „претпоставља да јесмо пошто је ово део свеобухватног споразума о коме преговарамо и јасно је назначено да ЗСО мора да се формира према споразумима постигнутим 2013. и 2015. године“.

Додао је да је у Приштини имао бројне састанке, а поруке са свих њих је да оно што је потписано мора да се спроведе тако да ће ЗСО бити на агенди по плану.

Прочитајте још:  Срби су на северу Косова извели коло са националним заставама своје историјске отаџбине - тако сигнализирају специјалцима НАТО-а да се неће предати док не испуне њихове захтеве

„У почетку одредба о ЗСО требало је сместа да се спроведе, а сад је остала као део свеобухватног споразума. То је велика промена“, напомиње.
Рекао је да не можемо мењати прошлост већ да будемо сигурни да оно што није урађено буде сада спроведено.

„Договори су ту, следеће је усвајање Статута који дефинише параметре Заједнице“, рекао је Лајчак и додао да је јуче председник Србије подсетио да Статут већ постоји.




„Према Бриселском споразуму, Статут ЗСО морају да прихвате обе стране и Европска унија. Документ мора да се представи у Бриселу делегацијама обе стране и ЕУ, а то се још није десило“, објаснио је Лајчак.

Упитан како је могуће формирање ЗСО кад очигледно постоје два становишта о томе каква овлашћења треба да има, Лајчак је рекао да кад нема примене, постоје коментари.

„Људи уместо да спроводе оно што је договорено они причају о томе. То не помаже и зато треба да пређемо на примену. Статут ће дефинисати шта је ЗСО, а то је на двема странама, није на ЕУ да одлучује и намеће. Нама је важно да то буде у складу са међународним правом и правним тековинама ЕУ“, рекао је Лајчак.
Лајчак је рекао да ни он не зна шта значи то што се у споразуму каже да ЗСО треба да има „пун надзор“, на енглеском „exercise full overview“, и да у дипломатији постоји израз конструктивна двосмисленост.

„Постоји фраза у Београду и Приштини које другачије тумаче и сада покушавамо да избегнемо било какву двосмисленост и да имамо пуну јасноћу како ће се применити – ко ће је спровести и када“, рекао је он, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Не маре за претње укронациста: Састали се млади Србије и Русије

Устав није библија

На констатацију да је рекао да су пред свима емотивне одлуке које подразумевају и промене устава и питање да ли ће се у том контексту мењати устав власти у Приштини, Лајчак каже да је порука његовим саговорницима у Приштини да устав није Библија.




„Ако сте ушли у овај далекосежни процес онда морате бити спремни да мењате устав. Када и како – то ће бити видљивије на крају процеса“, казао је Лајчак.

Лајчак је рекао да је партнер ЕУ у преговорима премијер Авдулах Хоти и да је влада та која је одговорна за процесе.

„Већ сам научио да не обраћам превише пажње на изјаве из региона које се тичу ЕУ, јер су оне врло често за локалну употребу. Важно је оно о чему се говори у Бриселу и то је део дијалога“, наводи Лајчак.
Рекао је и да постоје бројни закључи Европског савета који јасно повезују овај процес са будућношћу евроинтеграција.

„У једном од преговарачких поглавља, поглављу 35, јасно се говори о нормализацији односа. Постоји толико формалних веза, желим да видим и верујем да напредак у дијалогу аутоматски знаци, или би требало да знаци, видљив напредак и на европском путу Србије“, рекао је Лајчак.




Одговарајући на питање да ли је потписивање споразума у Вашингтону помогло дијалогу, Лајчак каже да ЕУ подржава сваку активност која помаже посредовању у дијалогу.

„Важно је да се поштује да ЕУ има мандат УН да води процес који има два главна циља – нормализацију односа и напредак на европском путу“, рекао је он и поручио да „нико други то не може да уради осим ЕУ“.

Прочитајте још:  Лајчак и командант Кфора разговарали о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији

Према његовим речима, ЕУ сваку активност трећих страна мери кроз то да ли је постигнут напредак у оба та циља.

„Састанак у Вашингтону и потписани документ дали су помешану слику. Има напретка као то што је српска страна пристала да се премести у нове просторије на прелазу Мердаре који је изградила ЕУ, а са друге стране предузете су индивидуалне обавезе у супротности са заједничким ставом ЕУ као када је реч о Јерусалиму“, рекао је Лајчак који је додао да се не би прихватио посла да не верује да је опипљив напредак у односима Београда и Приштине могуће направити.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *