Новим Правилником о хигијенској исправности воде за пиће повећане дозвољене количине амонијака, бора, хлорида и натријума

1
(Фото Пиксабеј)

Министарство здравља изменило је Правилник о хигијенској исправности воде за пиће, па сада један литар може да садржи веће количине амонијака, бора, хлорида и натријума. Део јавности је критиковао ове измене, које су ступиле на снагу крајем априла, док Министарство и стручњаци уверавају да нема разлога за страх.
Максимално допуштена концентрација амонијака повећана је са 0,1 на 0,5 милиграма по литру (мг/л)воде, бора са 0,3 на 1 мг/л, натријум са 150 на 200 мг/л и хлорида са 200 на 250 мг/л.

Лига социјалдемократа Војводине најоштрије је осудила усвајање правилника и навела да је то директно усмерено на штету грађана Зрењанина који и даље немају здраву пијаћу воду. Они сматрају да власт на овај начин жели да реши проблем неисправне воде у овом граду.
Да подсетимо, у Зрењанину је од 2004. године забрањена употреба воде из локалног водовода због повећане концентрације арсена. После доста перипетија недавно је започео пробни рад новог постројења за прераду воде, али веома брзо је рад постројења прекинут јер квалитет воде није био добар.

У Министарству здравља кажу да је претходни Правилник донет 1999, а Светска здравствена организација (СЗО) је 2004, у трећем издању Смерница за квалитет воде за пиће, препоручила дефинисање плана за безбедну воду за пиће, као први корак у обезбеђивању здравствено безбедне пијаће воде.

У складу са тим, како наводе, многе земље су промениле своје прописе у области воде за пиће.

“У процесу приступања ЕУ и усклађивању прописа у области воде за пиће, Радна група Министарства здравља је у складу са регулативом ЕУ сачинила предлог новог Правилника. Наведени параметри објављени у новом Правилнику су идентични онима који су прописани у државама ЕУ”, навело је у саопштењу Министарство.
Стручњаци: Усклађивање са ЕУ и СЗО, нема опасности за људе

Професор Природно-математичког факултета у Новом Саду, Божо Далмација, изјавио је за Н1 да Правилник није промењен само због Зрењанина, већ због свих места у Војводини где је вода лоша. Он је навео да је нови Правилник предложио он са својим колегама јер су домаћи стандарди били превише строги у односу на ЕУ и СЗО.

Нови Правилник ће смањити цену изградње постројења за припрему воде за пиће, а после и цену њиховог коришћења, рекао је Далмација.

Он је навео да би по старом Правилнику било потребно око 1,2 милијарде евра за сва постројења у Војводини, а по новом је инвестиција процењена на око 700 милиона евра.

Професори Хемијског факултета у Београду, Горан Роглић и Драган Манојловић потврдили су за Блиц став Министарства, да су вредности у новом Правилнику усклађене са стандардима ЕУ и препорукама СЗО, и кажу да нема никаквих опасности за здравље људи.https://balkangreenenergynews.com/

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.