Ганц нови ауто-пут поново на замени асфалта јер – често пада киша

1

Foto: FoNet/ Ministarstvo gradjevinarstva

Док надлежни ћуте о разлозима нових поправки на новоизграђеном путу у Грделичкој клисури стручна јавност наводи да је за оштећење одговорно ерозивно тло те да на тој траси није ни требало градити ту саобраћајницу.

Према писању портала „Јужне вести“ од отварања јужног крака Kоридора 10 није прошло ни годину и по дана, а за саобраћај је због радова затворена деоница од петље Предејане до места Момин камен код Владичиног Хана у Грделичкој клисури. Један слој асфалта је скинут и пут се опет асфалтира.

Ово је други пут после отварања да се ауто-пут поправља на тој деоници ауто-пута.

Због чега је скинут један слој асфалта, јел проблем у његовом квалитету или подлози покушали смо јуче да сазнамо у Министарству грађевинарства међутим они су нас упутили да се о томе информишемо код предузећа Kоридори Србије.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То смо и учинили али до закључења овог издања нашег листа нисмо добили ту информацију.

Према речима Горана Родића, потпредседника Грађевинске коморе Србије, до проблема на тој саобраћајници долази јер је изграђена на ерозивном тлу.

– Чим падне већа киша с обзиром на природу тог тла, услед ерозије долази до оштећења на коловозу. То доводи до озбиљних проблема и изискује санацију начињене штете. Управо је то оно што се одвија у овом тренутку. Ствар је у томе што на тој деоници није ни требало правити пут из простог разлога што су присутна клизишта. Иако је тако нешто препоручено одучено је да се пут ипак прави баш на тој деоници и због тога данас имамо овакве проблеме. Да је траса промењена не би их било исто као и да су ту деоницу радиле домаће фирме. Наша грађевинска оператива одлично познаје терен на коме ради па до оштећења на асфалту не би дошло. То је могло да се спречи уклањањем брда како би се избегла клизишта међутим од тога се одустало због тога што је реч о скупој инвестицији – објашњава Родић.

Прочитајте још:  ТРЕЋИ ТАЛАС ЋЕ БИТИ НАЈДУЖИ! Србија се припрема за нови удар короне, процене о његовом трајању нису оптимистичне

Према његовим речима с обзиром да је пут изграђен на месту где постоје клизишта, где има доста тунела треба редовно одржавати ту саобраћајницу како би се предупредило оштећење асфалта.

Оно што се једино зна у овом тренутку је да су радови у Грделичкој клисури у току већ недељу дана и трајаће до краја месеца, а саобраћај се одвија двосмерно у коловозној траци ка Врању.




Изградњу трасе кроз Грделичку клисуру пратили су бројни проблеми, од константног пробијања рокова, обрушавања косина, до мењања пројекта.

Грађани су се и након отварања жалили да косина кроз Грделичку клисуру није безбедна, а надлежни су тада рекли да нема обрушавања, већ да само тако изгледа.

Стручњаци су оценили да су радови на Kоридору 10 каснили због лоше припреме радова и пројектне документације, нереалних обећања датих из политичких разлога, али и због непостојања домаће грађевинске оперативе која би тај задатак обавила на најадекватнији начин.

Због рушења косине, ресорна министарка Зорана Михајловић је део кабинета почетком децембра прошле године „преселила“ у Грделичку клисуру како би „надзирали“ и убрзали радове, подсетиле су Јужне вести.

Kоридор 10 отворен је маја прошле године уз музику и ватромет, а три месеца касније је попуцао асфалт на деоници између Царичине долине и тунела Манајле.



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ганц нови ауто-пут поново на замени асфалта јер – често пада киша

  1. Српска путна привреда је доживела у приватизацији ( читај пљачки ) судбину осталих фирми, опљачкана, задужена, задужено испарило, радници на улицу … а народу дугови.
    Новоформиране путарске фирме служе да се преко њих пљачка буџет који се зајмањем пуни, оно мало радника које ради, лоше је плаћено неуиграно у посао, стално се мењају … јер највећи део новца покупе “заслужни” а за пут и раднике, механизацију шта остане, ако остане.
    Случај “Анђус” све говори.
    Анђусу ( спортском новинару ) је обећано као посреднику ( партнеру у послу ) неколико милиона евра само за посредовање према једној политичкој странци ( СНСу )!
    Па колико тек од новца намењеног путевима узимају СНС, СПС … њихови челници, партија, кумови, партијци, деца им, рођаци неуки који “воде” послове, швалерке, старлете … Па како да буде новца и за путеве? Никако ето зато путеви пропадају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *