ДАНАС ЈЕ ВЕЛИKИ ПРАЗНИK! Треба испоштовати само један обичај, ОВО НИKАKО НЕ РАДИТЕ!

1

Свети Тома (Фото: www.spc.rs)

Православна црква и њени верници 19. октобра обележавају дан посвећен Светом Томи, Христовом апостолу који није одмах поверовао у васкрснуће Исуса.

Тада се Исус Христ поново јавио ученицима, а Томи се посебно обратио да пружи руку и додирне му ребро, како више не буде неверан. Тома није био само неверан, већ је имао проблема са временом.

Свети Тома је ширио хришћанство најпре у Палестини, потом у Персији и Индији, где је и усмрћен копљима. Мошти су му у четвртом веку пренете у град Едесу, а потом у Цариград. После силаска Духа светог, апостоли су коцком одлучивали куда ће ићи на проповед и свети Тома доби далеку Индију.




Охрабрен Богом, много је народа тамо обратио хришћанској вери, установио цркву и поставио свештенике и епископе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Између осталих, обратио је и две сестре, жене двојице кнежева Тертијану и Мигдонију. Kнез Муздије, Тертијанин муж, коме је апостол крстио жену и сина Азана, осудио је светитеља на смрт.

Тако је свети Тома окончао свој земни живот.

У Новом звету је записано да је једини од апостола закаснио на погреб Пресвете Богородице, па је на његово инсистирање гроб отворен. Тада се видело да је њен гроб празан, да се Богородица узнела у небо, а да је у гробу остао само свети покров, који је касније пренесен у Цариград.




Томиндан се у многим крајевима слави као крсна слава. Славе га дунђери и дрводеље као еснафску славу, па на тај дан ништа не раде, као и бачвари, колари, столари, ужари, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Прочитајте још:  Јеромонах Варнава (Кнежевић): Двадесет година од упокојења владике Данила Будимског

Срби за Светог Тому причају да је, кад су свеци делили улоге, он узео печат од облака, али не доноси олују, већ драгоцену кишу. Верује се да Свети Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе други потоп, али како га надгледа Пресвета Богородица, то неће бити ускоро.

У неким крајевима се верује да Свети Тома штити вернике од вукова.

Постоји стара српска изрека “Свети Тома, седи дома”, па се на овај дан нигде не иде (изузев у цркву), и то је најважнији обичај који би на данашњи дан требало испоштовати.



Информер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ДАНАС ЈЕ ВЕЛИKИ ПРАЗНИK! Треба испоштовати само један обичај, ОВО НИKАKО НЕ РАДИТЕ!

  1. У ово време информационе револуци је треба имати мало шири поглед и додати рублику о старој култури , календару , писмености , науци , традицији и вери правој пре Риста која је трајала десетинама хиљада година у односу на ову наметнуту силом која нас доведе до руба пропасти а траје неких 500 до 2000 година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *