Ко је тајно дошао да се бори у Нагорно-Карабаху? (ВИДЕО)

0

Ал-Хамза има широку мрежу кампова за обуку, опремљених најсавременијом технологијом. Командни кадар се обучава у две пуноправне академије. Материјална подршка је такође на највишем нивоу – прошле године су најавили покретање производње сопствених оклопних аутомобила у Идлибу. Чак и истомишљеници у СНА сматрају их „гадовима“ способним за било какво злочинство над цивилним становништвом.

Фанатични, до зуба наоружани, мотивисани и припремљени – чињеницу да сиријски милитанти учествују у новом рату у Карабаху потврдило је неколико високих извора. Како је недавно објавио амерички Wall Street Journal, екстремисти се бацају у зону сукоба у групама од стотинак људи. Добро су плаћени,

Арапи на видео снимцима
Према речима шефа руске спољно-обавештајне службе Сергеја Наришкина, хиљаде екстремиста делују у Нагорно-Карабаху. Реч је о милитантима међународних терористичких организација „Џабхат ал-Нусра“, „Фиркат Хамза“ *, „Султан Мурад“, * као и неколико курдских група.

Раније је француски председник Еммануел Макрон рекао да је 300 радикалних исламиста пребачено из Сирије у Баку преко турског Газиантепа. Азербејџански председник Илхам Алијев затражио је извињење од Француске, истичући да његова војска не користи услуге плаћеника. Али бројни видео записи на интернету говоре супротно.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Азербејџанска војска не објављује видео записе са својих положаја, али сиријски милитанти нису стидљиви. На пример, аутор једног од видео записа пролази земљиним насипом поред лешева јерменских војника и назива их „свињама“ на чистом арапском, прошарано коментарима уз узвике „Алаху Акбар!“ У другом видео запису, група милитаната обучена у неусклађену камуфлажу пуца из личног малокалибарског оружја и митраљеза великог калибра уграђеног у задњи део камионета. Гантраки су омиљено оружје сиријских терориста. Нема сумње у њихову националност и јасно чујне наредбе на арапском језику.

Прочитајте још:  „Утеривање“ балканских држава у НАТО међу Путиновим „црвеним линијама“

„У Нагорно-Карабаху је активно до пет хиљада милитаната“, рекао је Абас Џума, међународни новинар и стручњак за Блиски Исток за РИА Новости, „Углавном из такозване Сиријске националне армије са седиштем у Идлибу. Дивизија ‘’Ал Хамза’’ је у СНА. Милитанти ове банде појавили су се у првом поузданом видео снимку који доказује њихово учешће у сукобу у Карабаху. Тамо су директно назначили припадност групи и позвали своје „колеге“ да пожуре у Азербејџан. Стручњаци су утврдили геолокацију пуцњаве – азербејџански град Хорадиз “.

Стручњак је сигуран да су милитанти Ал-Хамзе у Нагорно-Карабах стигли из Либије, где су се на страни Прелазне владе, уз подршку Турске, борили против војске маршала Халифе Хафтара. У Азербејџан су их пребацили турски транспортни авиони. До места борби долазили су аутомобилима. Према наводима јерменске стране, око две хиљаде милитаната је директно укључено у битке. Јереван и Степанакерт објашњавају одсуство тела мртвих екстремиста чињеницом да екстремисти брзо изводе своје мртве и рањене са бојног поља. Прошле недеље је ТВ канал Ал-Арабија, позивајући се на Сиријску опсерваторију за људска права, известио да је у Нагорно-Карабаху убијено стотинак „залуталих“ плаћеника.




Елита терориста
Дивизија Ал-Хамза сматра се једном од најспремнијих група за борбу у СНА. Њени милитанти непрекидно се боре од 2013. Од свог формирања, група ужива активну финансијску и материјалну подршку Сједињених Држава и Турске, посебно у арсеналима Ал Хамзе у Сирија има пуно америчких противтенковских ракетних система BGN-71 TOW. Вођа групе је турски обавештајац МИТ Сеиф Абу Бакр, који је дуги низ година био тајни агент Анкаре у ИД.

Прочитајте још:  Лавров: Лондон покушава да пронађе изговор за улазак у Црно море

Турска је активно користила услуге Ал-Хамзе и других група СНА у Сирији. Током операције Штит Еуфрата у августу 2016. године, милитанти „дивизије“ међу првима су ушли у Џерабулус и Каркамиш на северу земље. Екстремисти, напредујући у униформним борбеним формацијама са турском војском и користећи њену ваздушну и артиљеријску подршку, показали су крајњу окрутност према локалном курдском становништву. 2018. године Ал-Хамза је учествовала у турској инвазији на Африн у оквиру операције Маслинова гранчица, а 2019-2020 активно је подржавао кустосе из Анкаре током офанзиве на Идлиб.

Ал-Хамза има широку мрежу кампова за обуку, опремљених најсавременијом технологијом. Командни кадар се обучава у две пуноправне академије. Материјална подршка је такође на највишем нивоу – прошле године су најавили покретање производње сопствених оклопних аутомобила у Идлибу. Чак и истомишљеници у СНА сматрају их „гадовима“ способним за било какво злочинство над цивилним становништвом.




Топовско месо
„Ова група је једна од најратоборнијих у СНА”, наглашава Абас Џума. „За„ мисију Карабаха “одабрали су милитанте са великим искуством. Карабах им је привлачнији од Сирије или Либије: плаћају више и услови нису тако тешки. рат као „плаћено одсуство.“ Милитанти СНА уопште и посебно Ал-Хамза добро су наоружани, опремљени и обучени од турских инструктора “.

Стручњак признаје да Азербејџан има бројчану и технолошку предност у односу на Нагорно-Карабах и Јерменију. Заправо, ово је карта на коју Баку игра када негира сарадњу са милитантима: „Зашто су нам потребни плаћеници ако имамо своју добру војску?“ Међутим, Сиријци имају пуно борбеног искуства. Они су у првом плану, решавају најтеже проблеме, раде прљаве послове. Заправо су топовско месо, што није штета. За становништво смрт “залуталих” милитаната који немају никакве везе са Азербејџаном не значи ништа, за разлику од ковчега са војницима регуларне војске.

Прочитајте још:  Разоткривена још једна лаж украјинских званичника

Међутим, за ове окореле насилнике рат у Нагорно-Карабаху није био лагана шетња. Како је објавио Yhe Wall Street Journal, позивајући се на властите изворе, губици међу сиријским милитантима врло брзо расту и око 200 екстремиста већ тражи повратак кући. Очигледно, „плаћени одмор“ није успео.

Противоптужбе
Азербејџанске власти и Турска категорично негирају учешће страних плаћеника у непријатељствима на страни Бакуа и заузврат оптужују Јереван да је на своју страну привукао милитанте. На пример, амбасадор Анкаре у Сједињеним Државама Сердар Килиц рекао је у првој недељи сукоба да се ирачки Курди боре за Јермене.




“У ратној зони на Јужном Кавказу заиста постоје плаћеници и терористи, али они се боре на страни јерменских оружаних снага”, цитира дипломату турска агенција Анадолу. “То су милитанти терористичке организације Курдске радничке странке. Постоје јасни докази о премештању терориста ПКК са севера. Од Ирака до Јерменије “.

Информација да Турска шаље милитанте из Сирије у Азербејџан амбасадор је назвао фикцијом. „Анкара није послала сиријске плаћенике у зону сукоба и не финансира их“, нагласио је дипломата.

Раније је служба државне безбедности Азербејџана известила да је пресрела преговоре плаћеника који су учествовали у непријатељствима на линији контакта у Карабаху. Министарство је тврдило да су “терористи повезани са Курдском радничком партијом” комуницирали на радију, а председник Армен Саркисјан заузврат је категорички негирао ове оптужбе, истичући да Курди и Језиди живе у његовој земљи, али да су држављани Јерменије.



РИА Новости/Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *