Топло млеко са овим зачином је спас против вируса и прехладе: Пред спавање попијте ово и не брините за грип!

0

Shutterstock

Од давнина се млеко са зачинима и лековитим биљем у Индији користило као здрав, напитак.

У ајурверди је такво млеко познато под именом Сидха Дугдхам.

Сидхха на санскриту значи “савршен”, а дугдхам значи “млеко”.

Изузетно је цењено у ајурвердској медицини јер храни организам, смирује емотивну напетост и помаже при уравнотежавању свког телесног типа.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уз многе благодати за здравље и лепоту, ово млеко подстиче и виталну енергију – ојас.

Према ајурверди, ојас даје снагу, јача имунолошки и пробавни систем те буди осећај среће и задовољства.

Kако би припремили млеко на здрав начин битно је да га не пијете хладног и непрокувано. Потребно га је довести до врења, и затим га кувати на лаганој ватри још 5 до 10 минута заједно с лековитим биљем.

Kључање мења његова структура која га чини лакше пробављивијим, нарочито за капха телесни тип који иначе има спорији пробавни систем.

Kоме је намењено ово млеко

Због својих лековитих својстава и храњивих твари овај напитак се посебно препоручује људима чији је организам исцрпљен и слаб. Телу враћа имунолошку отпорност и пробавну снагу чиме га штити од разних болести.

Препоручује се и људима који пате од капха поремећаја који укључује кашаљ, појачан секрет, запушене синусе или дисајне инфекције. Ајуверда саветује да млеко пијете у вечерњим сатима због његових умирујућих и пробавних својстава чиме поспешује миран и дубок сан те здраву јутарњу пробаву.

5 рецепта за припрему лековитог млека

1. Халди – Сидха млеко с куркумом




Kуркума својим моћним састојцима јача имунитет, побољшава здравље срца и смањује ризик од прехладе, грипе и других инфекција.

Прочитајте још:  Јабуково сирће и прокувана вода: Природан еликсир који лечи многе болести

Млеко с куркумом помаже телу да се одбрани од вируса те је одлично за ублажавање акутних поремећаја који су везани за грло и плућа попут упале крајника, ларингитиса и промуклости грла.

2. Адрака – Сидха млеко с ђумбиром

Ђумбир се у ајурверди назива “универзалним леком”, а терапеутска употреба ђумбира описана је у древним ајуверде текстовима као лек за разне болести као што су артритис, болести пробавног, респираторног и кардиоваскуларног система.

Млеко с ђумбиром ублажава поремећаје респираторног система попут сувог кашља и емфизема те помаже у смањењу и ублажавању болова у мишићима, зглобовима и костима.

3. Kаали Мирцх – Сидха млеко с црним бибером

Овај напитак је добар за испирање токсина из јетре и жучи. Смањује загушење и стагнацију у лимфном систему.

Млеко с црним бибером појачава рад метаболизма, спречава накупљање масти у телу те повећава концентрацију доброг холестерола.

4. Пиппали – Сидха млеко с дугим бибером




Пиппали ( пипер лонгум), спада међу најбоље ауверде зачине јер његова моћ лежи у способности помлађивања плућа и респираторног система. Побољшава метаболизам, подстиче здраву циркулацију, јача функцију репродуктивних органа и подржава здравље јетре.

Млеко са пиппалијем има загревајуће деловање којим ублажава хронична бронхијална загушења, алергије дисајних путева и проблеме везане с астмом.

5. Тулси – Сидха млеко са светим босиљком

У ајуверди, свети босиљак (тулси) се назива “еликсиром живота”.

Свети босиљак је познат по томе да подржава здравље имунолошког система те опушта ум и тело. Млеко с тулсијем је изврсно за респираторни систем јер лечи кашаљ, грлобољу и прехладу те уклања сваку блокаду у дисајним путевима.

Прочитајте још:  Најмоћнији напитак: За 24 сата избацује све отрове и стрес из тела-толико је јак да га можете пити само 2 пута годишње!

Ублажава главобољу, смањује анксиозност и депресију те подстиче бољи сан. Редовно испијање овог млека снижава крвни притисак и холестерол, смањујући ризик од можданог и срчаног удара.

Kако припремити лековито млеко

За припрему овог млека изаберите лековито биље и зачине зависно од стања које желите третирати. Припрема је брза и једноставна.




Састојци:

1/2 – 1 чајне кашика лековотог биља/зачина

1 шољица млека

1/4 шољица воде

Припрема: У мањем лончићу измешајте лековито биље, воду и млеко па доведите до врења. Смањите пламен и пустите да се млеко, лековито биље и вода лагано укувају. Kад се количина смањи на једну шољицу, лек је готов.

Пијте топли напитак редовно пре спавања, а најмање 14 дана за лековито деловање.

Млеко на крају можете засладити медом или другим природним заслађивачем према вашем избору.



alternativa-za-vas.com

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *